SL EN DE

Novice

Slišati želimo, kakšno mesto si želite

Javna razprava o oživljanju mestnega jedra bo v ponedeljek, 6. maja, ob 17. uri v MKC na Ozarah.

  • 25 april 2024
  • Število pogledov: 109
Slišati želimo, kakšno mesto si želite

Drage občane in občani, kakšno mestno jedro si želite? Kaj v njem pogrešate? Kako bi lahko v prihodnje postalo še bolj prijetno za druženje, prireditve in brezskrbno otroško igro?

V ponedeljek, 6. maja 2024 ob 17. uri bo v prostorih Mladinskega kulturnega centra na Ozarah potekala javna razprava na to temo. To bo priložnost za pogovor, kako bi lahko po fizični prenovi, ki jo terja zob časa, mestno jedro postalo še bolj prijetno za prebivalce, pa tudi za obiskovalce mesta.

Javno razpravo bosta vodila strokovnjaka IPoP - Inštituta za politike prostora;  krajinska arhitektka in urbanistka dr. Maja Simoneti in sociolog dr. Aidan Cerar.  Na njej bo sodeloval tudi arhitekt Uroš Rustja (Void arhitektura). Glavno besedo v njej boste imeli vi, drage občanke in občani, še posebej stanovalci in stanovalke, trgovci in gostinci v mestnem jedru s svojimi pogledi, razmisleki in predlogi za oživljanje mestnega jedra, zato vas prijazno vabimo k sodelovanju.  


Naša vizija je, naj Slovenj Gradec postane zeleno, privlačno in konkurenčno mesto, v katerem bomo spodbujali aktivno dnevno mobilnost, zagotavljali dostopnost vsem skupinam občanov, tudi najranljivejšim ter tako prispevali k družbeni vključenosti, izboljšali prometno varnost in v ospredje postavili predvsem pešce in kolesarje, manj pa motorni promet. Vse zato, ker imamo stari del mesta, ki ga je Turistična zveza Slovenije že večkrat nagradila, zelo radi.

Za zgled so nam primeri dobrih praks iz Slovenije in tujine. Mestna središča so uspešno prenovili že v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, na Ptuju, v Murski Soboti in Škofji Loki. V tujini je primer dobre prakse oživitev starega mestnega jedra Hohenesma v zvezni deželi Vorarlberg v Avstriji ter prestolnice Avstrije, Dunaja, z najdaljšo 1,8 kilometrov dolgo ulico, namenjeno pešcem, vožnja z avtomobili in kolesi pa je dovoljena pri nizki hitrosti.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler: »Trenutno stanje v mestu je nevzdržno. Noben deležnik ni zadovoljen z režimom v njem. Poiskati moramo rešitev, ki bo sprejemljiva tako za stanovalce v mestnem jedru, lastnike in najemnike lokalov, pa tudi za obiskovalce mesta«.

Mestna občina Slovenj Gradec se bo za projekt revitalizacije mestnega jedra prijavila na razpis Ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Če bo s prijavo uspešna, bo za naložbo, vredno 5,7 milijona evrov, dobila kar 80 odstotkov evropskih sredstev. Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec je predinvesticijsko zasnovo za projekt sprejel konec novembra lani. 

O vseh aktivnostih, povezanih s procesom oživljanja mestnega jedra, vas bomo obveščali na spletni strani občine pod zavihkom 'projekti' in na naših družbenih omrežjih pod sloganom Gremo v mesto, ki ga že dobro poznate, saj ga je za oživljanje mestnega jedra že pred leti vzpostavil Spotur. Osvežili smo le njegov logotip.   

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.