SL EN DE

Županove novice

PRAZNIČNA POSLANICA ŽUPANA MOSG OB OBČINSKEM PRAZNIKU

19. september je občinski praznik. Na ta dan smo leta 1989 od Organizacije združenih narodov prejeli naziv "mesto - glasnik miru". Na svečani seji, ki je potekala ob 11. uri v Koroški galeriji likovnih umetnosti, je župan Tilen Klugler z zbranimi delil svoj praznični nagovor in poslanico občankam in občanom.

  • 19 september 2021
  • Število pogledov: 1331
PRAZNIČNA POSLANICA ŽUPANA MOSG OB OBČINSKEM PRAZNIKU

Spoštovani.

Občinski praznik je vsakoletna priložnost, da se ozremo na postorjeno, da zastavimo nove, še višje cilje in da se zahvalimo tistim, ki jih lokalna skupnost prepozna kot najbolj zaslužne za prepoznavnost, uspešnost in prodornost našega Slovenj Gradca. Mesta, ki si v vseh ozirih zasluži naše spoštovanje. Mesta, ki je v vsej svoji častitljivi zgodovini zorelo in se razvijalo, dozorelo in se razvilo v moderno mini-metropolo, ki nam nudi zavetje in varnost, kruh in posteljo in vsem nam, ki tukaj živimo in ustvarjamo, predstavlja središče našega sveta.

Pretekli dve leti sta nas postavili pred nepredstavljive izzive. Pandemija je ustavila svet. Postavila nova pravila. Strah pred boleznijo, ki je nismo poznali, nas je pahnila v negotovost, nejevero in apatijo. Optimizem ob prehodu v novo desetletje tega tisočletja se je umaknil temnim mislim in črnogledim napovedim v zdravstvenem, ekonomskem in socialnem smislu. Prelomno leto 2020 si bomo zagotovo zapomnili kot leto, v katerem so se začele spreminjati družbene norme in vrednote. Kot leto, po katerem nič več ne bo tako, kot smo bili vajeni. Nova paradigma, ki se ji moramo prilagajati z bliskovitimi koraki, postaja naš, žal precej turoben, vsakdan. 

Najbrž si nihče od mojih predhodnikov županov ne bi mogel predstavljati vodenja in organiziranja delovanja tako kompleksnega sistema, kakršen je mestna občina, v podobnih razmerah. Zagotovo smo, tako na nivoju države, kot tudi na lokalnem nivoju, vsi storili tudi kakšno napako – a vse to zgolj z enim namenom: z željo po čimbolj učinkovitem obvarovanju zdravja občank in občanov. Preveč naših svojcev, prijateljev, someščanov ali sokrajanov, se je namreč poslovilo v preteklih dveh letih. In preveč je bilo jalovega upanja, da bo virus izginil sam od sebe, tako hitro, kot je prišel. Ne morem mimo naše negotovosti, na trenutke tudi obupa, jeze, predvsem pa žalosti ob nujnosti odrejanja in izvajanja ukrepov, za katere smo vedeli, da bodo ljudi omejevali in jezili. In če so se nekatere lokalne skupnosti odzvale na epidemijo precej bolj omejitveno in restriktivno, smo v Slovenj Gradcu zaupali v razum. Občankam in občanom smo lahko hvaležni, da ste zaupali, da so naši ukrepi smiselni, vsem prostovoljkam in prostovoljcem, službam za zaščito in reševanje ter predvsem našima zdravstvenima institucijama pa smo lahko hvaležni za omejevanje učinkov in posledic epidemije.

V času epidemije je najbrž največjo posredno škodo utrpela kultura. Zato sem danes še toliko bolj vesel, da lahko podelimo plakete in nagrado najbolj ustvarjalnim na kulturnem področju, seveda z opravičilom, da tega nismo storili že prej, ob slovenskem kulturnem prazniku, ki pa ga je letos zaznamovala zaustavitev kulturnega in družbenega dogajanja. 

Posledice epidemije so močno čutili tudi športniki, saj so jim bila onemogočena ali otežena tekmovanja, treningi, vzdrževanje forme in kondicije in tudi našim prejemnikom Železnikarjevih odličij velja opravičilo, da so morali na svečan trenutek podelitve čakati vse od meseca marca. 

In ker stroka napoveduje vrhunec širjenja virusa v mesecu oktobru, smo se odločili podeliti Vrunčeva odličja pedagoškim delavcem nekoliko prej, zato se tudi zahvaljujem predlagateljem in komisiji, ki je opravila izbor med predlogi.

Vsem oviram in naporom navkljub, pa lahko s ponosom in veseljem ugotovim, da smo izpeljali vse začrtane cilje. Izvedli smo vrsto zadanih projektov, veliko jih pričenjamo izvajati prav v tem mesecu, gre pa za projekte in investicije, ki bodo pomembno izboljšali bivanjski standard naših občank in občanov. Kmalu bomo razdelili ključe stanovanj v novem bloku. Pričenjamo z izgradnjo kanalizacijskega in vodovodnega omrežja v ožjih lokalnih skupnostih, skupaj s pomembno pridobitvijo, izgradnjo filtrirnega sistema na našem vodnem zajetju v Suhem dolu. Redna investicijska vlaganja in vzdrževanje cestne in komunalne infrastrukture, načrtovane spremembe občinskih prostorskih aktov, s katerimi bomo pomembno izboljšali kakovost bivanja prebivalcev v najbolj gosto poseljenih območjih Slovenj Gradca, pripravili prostorske podlage za širitve poslovnih območij, s spremembami namembnosti in nadomeščanjem zemljišč pa kmetovalcem omogočili širitev dejavnosti. 

Načrtujemo širitev poslovnih con, pridobivamo sredstva za izgradnjo šolskih objektov, dograditev zdravstvenega doma, izgradnjo garažne hiše, kmalu pa se nam obeta prenova degradiranih ulic v okolici mestnega jedra, izgradnja kolesarskih stez in seveda: zaključek gradnje in otvoritev bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov. V teh dneh smo pridobili tudi sredstva za prizidka Tretje OŠ in OŠ Podgorje.  Vse to bodo pridobitve, ob katerih se bo Slovenj Gradec še hitreje vzpenjal na lestvici najbolj zaželenih bivanjskih sredin. Izdatno vlagamo tudi v podeželje, kjer izboljšujemo infrastrukturno in prometno ureditev, sami ali skupaj z državo pa končno rešujemo težave prebivalcev okoliških vaških skupnosti. Podpiramo avtonomijo delovanja Vaških skupnosti in Mestnih četrti, prisluhnemo predlogom in pobudam ter jih pri načrtovanju proračuna tudi upoštevamo, kjer in kolikor je to mogoče. 

Vse to in še več, torej. In to kljub temu, da so nam na nivoju delovanja občinske uprave, priprave in izvajanja projektov, organiziranja prireditev in dogodkov, epidemija in z njo povezani ukrepi prav vsak naš korak naprej vrnili tri korake nazaj. Kljub temu, da smo se ob vsakodnevnih obveznostih morali odzivati tudi na epidemiološko situacijo, kar je marsikomu povzročilo stotine ur dodatnega, največkrat volonterskega dela, naš delovnik pa se je naenkrat raztegnil na 12 ur dnevno vseh sedem dni v tednu. Hvaležen sem pomlajeni in strokovni ter predvsem neustrašni in vztrajni ekipi sodelavk in sodelavcev, ki so s svojo predanostjo in požrtvovalnostjo skrbeli, da smo bili produktivni tudi v času, ko nas je zdravstvena situacija zavirala in marsikje tudi ustavila.

Hvaležen sem tudi svetnicam in svetnikom mestnega sveta, ki so se prilagodili novim razmeram in pokazali izjemno prilagodljivost pri prenosu aktivnosti na splet, s sejami na daljavo. Zagotovo ni bilo vse optimalno in idealno, a naj nam bo oproščeno, saj smo se v danih razmerah vsi skupaj morali zelo hitro naučiti preseči ovire in delo zastaviti v novih pogojih, praktično čez noč.

Velika zahvala za pomoč in podporo pa gre tudi podžupanji in podžupanu, ki mi ves čas stojita ob strani in pomagata pri izpolnjevanju obveznosti, ki mi jih nalaga županovanje.

Vesel in počaščen pa sem, da bom imel danes priložnost čestitati letošnjim prejemnicam in prejemnikom občinskih odličij. Prejeli jih bodo tisti, ki so v lokalnem okolju prepoznani kot najbolj zaslužni, da se Slovenj Gradec tako vsestransko razvija, uveljavlja in promovira. Prvič v zgodovini našega mesta bomo imenovali kar dve častni občanki, ki sta vsaka na svojem področju pripomogli k dvigu ugleda naše mestne občine. Zavedam se, da brez vseh vas, ki predstavljate srce našega mesta, tudi utrip ne bi mogel biti tako krepak. In odmev ne tako zveneč.

Pravijo, da je mesto takšno, kot si ga zaslužimo. In ker smo ostali v teh težkih časih složni in povezani, si najbrž tudi zaslužimo najboljše. Javnomnenjske raziskave, ki jih o nas izvajajo drugi in pri katerih lahko primerjamo zadovoljstvo prebivalcev slovenskih mestnih občin potrjujejo, da smo občanke in občani Slovenj Gradca zadovoljni, da imamo svoje mesto radi in da ga spoštujemo.

Primerjave so sicer nehvaležna reč. In v Slovenj Gradcu nočemo tekmovati z nikomer. Želimo pa si objektivnosti, razumevanja in spoštovanja do tega, kar počnemo danes in kar so naredili naši predhodniki v dolgoletni zgodovini tega – za nas dejansko najlepšega – kotička Slovenije, Evrope in sveta. In ne le za nas, tako nas vidijo tudi ostali, npr. Turistična zveza Slovenije, ki nas tudi letos uvršča med najlepše v Sloveniji. Osebno sem globoko hvaležen za vse vaše spoštovanje in zaupanje da to, kar delam, počnem z najboljšimi nameni za vse vas. In naj mi bo dovoljeno, da ob tej priložnosti pokomentiram tudi javnomnenjsko primerjavo med župani mestnih občin: ni težko biti dober župan, če si župan najboljšim občanom. Zato se vam iskreno zahvaljujem za vso podporo in razumevanje.

Vsem občankam in občanom iskreno čestitam ob občinskem prazniku in se zahvaljujem za podporo, sodelovanje in razumevanje.

 

Tilen Klugler,
župan

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.