SL EN DE
«september 2023»
pon.tor.sre.čet.pet.sob.ned.
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678

Pošljite nam informacije o vašem dogodku

Dogodki in prireditve

KAKO DANES UREJATI PROSTOR, DA BODO NAŠI ZANAMCI V NJEM LAHKO DOBRO ŽIVELI?

Vabilo na delavnico o posvetovanju v okviru priprave Krajinske zasnove in Strokovne podlage za razvoj poselitve Mestne občine Slovenj Gradec.

  • 30 maj 2023
  • Število pogledov: 271

Datum dogodka: 13. 06. 2023 17:00 - 19:30 Izvozi dogodek

KAKO DANES UREJATI PROSTOR, DA BODO NAŠI ZANAMCI V NJEM LAHKO DOBRO ŽIVELI?

Mestna občina Slovenj Gradec pripravlja spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta (v nadaljevanju: SDOPN 06), katerega obvezna strokovna podlaga sta tudi Krajinska zasnova (KZ) in Strokovna podlaga za razvoj poselitve (SPP).

V marcu 2023 je bil v okviru priprave Urbanistične zasnove uspešno izveden prvi javni posvet na temo analize stanja in vizije razvoja mesta Slovenj Gradec, na kateri je preko 100 občank in občanov podajalo svoje poglede in predloge za prostorski razvoj.

Poročilo z dogodka si lahko ogledate na spletni strani Mestne občine: https://www.slovenjgradec.si/Aktualno/Novice/poro%c4%8dilo-z-delavnice-o-analizi-stanja-in-viziji-razvoja-mesta-slovenj-gradec, kjer je objavljena tudi spletna anketa za vse, ki se dogodka niso mogli udeležiti.

Z drugim javnim posvetovanjem se bomo dotaknili preostalega prostora, izven mesta Slovenj Gradec. To območje ima enako močne razvojne težnje kot mesto, z vidika rabe prostora in izzivov pa se precej razlikuje. Odprt prostor z bolj ali manj prepoznavnimi in kakovostnimi krajinskimi območji, vasmi in posamično poselitvijo bo v središču razprav na drugem posvetovanju z deležniki in zainteresirano javnostjo, ki bo potekalo:

v torek, 13. junija 2023, od 17.00 do 19.30 ure, v veliki dvorani Mladinskega kulturnega centra Slovenj Gradec, Ozare 18.

Dogodek organizirata MO Slovenj Gradec in izdelovalec prostorskega akta, podjetje LOCUS d.o.o., moderatorka dogodka bo Milena Škrl Marega.

Posvetovanje bo potekalo v treh delih:

  1. Predstavitve izdelovalca:
    1. Okvirna predstavitev procesa priprave ter ciljev in namena  Krajinske zasnove in Strokovne podlage za razvoj poselitve;
    2. Kako danes urejati prostor, da bodo tudi naši zanamci v njem lahko dobro živeli? Načela urejanja prostora s predstavitvijo dobrih (in slabih) praks za doseganje želenega stanja prostora s poudarkom na trajnostnem urejanju in prepoznavnosti prostora.
  2. Delavnica z udeleženci o prednostih, slabostih in izzivih, ki so pomembni za razvoj krajine s poudarkom na temah: kmetijstvo in gozdarstvo, turizem, šport in rekreacija, zeleni sistem in prepoznavnost ipd.
  3. Delavnica z udeleženci prednostih, slabostih in izzivih, ki so pomembni za razvoj poselitve s poudarkom na urejanju in podobi naselij, zelenih in javnih površinah ipd.

Udeleženci bodo v omizjih razpravljali o svojem zaznavanju prostora, izražali bodo mnenja o tem, kaj v prostoru oz. v svojih naseljih cenijo, kaj pogrešajo, predvsem pa, kaj predlagajo za nadaljnje urejanje prostora. Poudarek razprave bo na ureditvah in ukrepih tako v naseljih kot v odprtem (krajinskem) prostoru, ki služijo javnemu interesu, skupnim površinam ter ključnim izzivom, katerim bo celotna družba v prihodnosti morala posvetiti več pozornosti (prilagajanje na podnebne spremembe, na naravi temelječe rešitve (NTR), prepoznavnost prostora, trajnostna raba naravnih virov ipd.).

Pričakujemo in želimo si aktivnega sodelovanja vseh udeležencev. Zbrana mnenja, predlogi in podatki bodo obravnavani ter smiselno uporabljeni v nadaljnjih korakih izdelave strokovnih podlag.

OPN je temeljni prostorski akt s katerim se načrtujejo investicijske namere in kateri podaja osnovo za izvedbo le-teh. Z vključevanjem deležnikov in javnosti želimo v zgodnji fazi pridobiti dodatne predloge, ki bodo pripomogli k načrtovanju še bolj smiselnih in kakovostnejših  temeljev nadaljnjega prostorskega razvoja občine. Le s plodnim dialogom bomo lahko dosegli naš skupen cilj – to so prostorski akti, ki bodo koristni za današnje generacije in hkrati za prihodnji družbeni, gospodarski ter okoljski razvoj naše občine.

Zato k načrtovanju in oblikovanju smiselnih rešitev vabimo vse ključne deležnike in  zainteresirano javnost.

Podroben program posveta bo objavljen na spletni strani občine nekaj dni pred dogodkom.

Da bomo lahko dogodek uspešno pripravili, vas prosimo, da svojo udeležbo predhodno najavite in sicer najkasneje do 9. 6. 2023 na:

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.