SL EN DE

Novice

PIHALNI ORKESTER SLOVENJ GRADEC V NOVIH PROSTORIH

S Prve osnovne šole Slovenj Gradec se je orkester preselil v Katico.

  • 27 januar 2024
  • Število pogledov: 136

Pihalni orkester Slovenj Gradec je pripravil otvoritveno slovesnost, na kateri so simbolično prerezali trak novih prostorov za vadbo orkestra, ki jim ga je Mestna občina Slovenj Gradec zagotovila v prostorih nekdanje diskoteke v Poslovno-trgovskem centru Katica.

Člani Pihalnega orkestra Slovenj Gradec, ki mu predseduje Rudolf Franc Verovnik, podpredsednik orkestra pa je David Fijavž, so prvič v 90-letni zgodovini dobili primerne prostore za vaje orkestra. Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec, je orkestru prvi čestital za jubilej in izrazil upanje, da bodo v novih prostorih še raje vadili in razveseljevali občanke in občane s svojo glasbo.

 

 

Začetki orkestra, ki mu dirigira Peter Valtl, segajo v leto 1934. Takratno Mestno godbo Slovenj Gradec sta ustanovila odvetnik Ferdo Černe in njegov sodelavec Ciril Cajnko skupaj s člani Salonskega orkestra in vaških pihalnih godb. Začeli so v kletnih prostorih stavbe, v kateri je danes sodišče. Igrali so na raznih prireditvah, veselicah in pogrebih. Orkester je skozi zgodovino spreminjal ime; leta 1947 je bila to Sindikalna godba Slovenj Gradec, leta 1960 Delavska godba Slovenj Gradec, ki pa se je leta 1978 preimenovala v današnji Pihalni orkester Slovenj Gradec.

Skozi zgodovino je imel orkester devet dirigentov. Od leta 1988 ga vodi Peter Valtl. Pihalni orkester Slovenj Gradec vsako leto otvori festival z naslovom Slovenjgraško poletje, nepogrešljiv je njihov tradicionalni božični koncert ter tradicionalno bujenje z glasnimi koračnicami za praznik dela 1. maj.    

 

 

Do selitve v Katico so vadili v prostorih Prve osnovne šole Slovenj Gradec. Na novi lokaciji ima orkester boljše pogoje za delo. Na razpolago ima učilnico za učence pihalnega orkestra, prostor za vadbo celotnega orkestra, garderobe in prostor za dirigenta. Mestna občina Slovenj Gradec je za naložbo odštela 95.172,40 evrov.

Otvoritvene slovesnosti sta se med drugimi udeležila župan občine Mislinja Bojan Borovnik in poslanec v Državnem zboru Dušan Stojanovič.  

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.