SL EN DE

Novice

ŠOLA V PODGORJU Z NOVIM PRIZIDKOM

Šola je z dograditvijo pridobila 371 kvadratnih metrov novih prostorov, s prenovo pa 435 kvadratnih metrov šolskih prostorov.

  • 22 december 2023
  • Število pogledov: 142

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler in ravnatelj mag. Aljoša Lavrinšek so danes slovesno predali namenu prenovljene in dograjene prostore Osnovne šole Podgorje.

Šola je z novim prizidkom pridobila 371 kvadratnih metrov dodatnih prostorov, v katerih so med drugim nove učilnice, knjižnica, dva kabineta, zbornica in povezovalni hodnik. Prenovljenih je tudi  435 kvadratnih metrov obstoječih prostorov šole. Vrednost gradbenih del je 1,4 milijona evrov. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je za naložbo prispevalo 351 tisoč evrov, Eko sklad pa 113 tisoč evrov.

 

 

Prenova in prizidek sta tako za učence kot tudi učitelje izjemnega pomena, poudarja ravnatelj Osnovne šole Podgorje Aljoša Lavrinšek. »V prvi vrsti je najpomembnejši predvsem za učence primeren prostor za obedovanje. Prej smo imeli jedilnico v stisnjenem hodniku z gnečo in hrupom, sedaj je urejena v svetlem prostoru, oddvojenem od hodnika. Tudi hodnik in s tem šola sta v tem delu postala prijaznejša, svetlejša. Neprimeren prostor za gospodinjski pouk je prej delil ure v istem prostoru s tehničnim, likovnim in poukom glasbe. Nov prostor sedaj predstavlja pravi motivacijsko-ustvarjalni prostor za učenje in vzgojo za življenje.«

 

V novih prostorih tudi nova oprema

 

 V starem delu šole so poleg že omenjene jedilnice in gospodinjske učilnice prenovili sanitarije za razredno stopnjo in talne obloge od glavnega vhoda do prizidka. V vseh prenovljenih prostorih je nameščena tudi nova oprema. S tem, ko so oddelek mestne knjižnice premestili v nov prizidek, so pridobili še računalniško učilnico in dodatno učilnico za 5. razred.

 

 

V novem prizidku so poleg knjižničnih prostorov uredili dva kabineta, dve učilnici za razredno stopnjo, izhod na podest za zunanje aktivnosti ter zbornico s sanitarijami za odrasle. »Prizidek smo težko pričakovali, saj je bil nujno potreben. Naša šola, ki je bila zgrajena leta 1986, je imela prej dovolj prostora za izvedbo 8-letke, z uvedbo 9-letke pa smo v obstoječih prostorih s težavo izvajali celoten program. Nujno smo potrebovali tudi ustreznejšo jedilnico, prenovo in povečanje števila učilnic,« pojasnjuje ravnatelj Aljoša Lavrinšek.

 

Obnove potrebne tudi učilnice v starem delu

 

»S prenovo in dogradnjo smo glede na prejšnje stanje veliko pridobili in smo vsem odločevalcem za veliki projekt zelo hvaležni. Kar se tiče izvajanja kakovostnega pouka, pa so prenove potrebne še ostale učilnice v starem delu in še posebej tehnično-glasbeno-likovna učilnica s kabinetom za obdelavo materialov. Potrebujemo tudi ustrezno zvočno rešitev v telovadnici in primerno orodjarno, v bodočnosti pa tudi kuhinjo.«

 

 

Osnovna šola z obema podružničnima je v lokalnem okolju dandanes še bolj pomembna kot v preteklosti, poudarja ravnatelj. »Šola predstavlja zelo pomemben branik pred negativnim vplivom enormnega 'spletno-medijskega' pogleda na prave, humane, napredne in druge družbeno-moralne norme, ki so temelj prave in boljše družbe. Za podeželsko Podgorje velja enako. Velja pa še dodatna močna povezanost, kjer lokalno sodelujemo, se podpiramo in razvijamo tisto, kar podeželje ohranja in krepi.«

 

 

Temeljni kamen na prizidek so položili 15. junija 2022. Izvajalec del, SGP Kograd IGEM ZOD, je dela na objektu zaključil predčasno. Rok za dokončanje del je bil 31. marec 2024.

 

MN, MOSG


 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.