SL EN DE

Novice

»ZA DOMOVINO SO DAROVALI ŽIVLJENJA«

  • 25 april 2024
  • Število pogledov: 46

V počastitev dneva upora proti okupatorju je v Kulturnem domu Slovenj Gradec spregovoril predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman, v programu pa nastopil Partizanski pevski zbor.

»Včasih je treba pogledati nazaj, če hočeš videti naprej,« je zbrane nagovoril Marijan Križman in dodal, da je bila OF kot edinstvena pluralistična narodna in osvobodilna organizacija zaradi svoje širine in množičnosti hrbtenica narodnoosvobodilnega in socialnega gibanja za pravičnejšo družbo in nosilka ljudske oblasti slovenskega naroda.

 

 

Križman pravi, s se je slovenski narod z delovanjem OF in partizanskim bojem uvrstil med narode, ki imajo »neizbrisno in častno mesto v veliki zavezniški koaliciji zmagovitega boja zoper fašizem in nacizem med drugo svetovno vojno. Spomnil je, da so številni posamezniki za svobodo in domovino zastavili, mnogi pa tudi darovali, svoja življenja.

 

 

»Enormne človeške žrtve v drugi svetovni vojni, ki jih je bilo relativno veliko tudi med Slovenci, so vodile k spoznanju tako poražencev kot zmagovalcev, da se kaj takega ne sme več ponoviti in da je treba medsebojna nesoglasja med narodi in državami reševati po mirni poti. Tako je miroljubno reševanje sporov postala ena od vrednost, zapisana v resoluciji Združenih narodov, sprejeti leta 1946. Hkrati je ta resolucija pozvala narode in države sveta k medsebojni strpnosti in sobivanju različnih kultur, različnih vrednostnih sistemov in političnih ureditev. Žal se te zaveze niso dolgo držale in se jo vse manj držijo prav velesile, ki so se takrat postavile v vlogo garanta svetovnega miru,« je opozoril slavnostni govornik.   

V kulturnem programu je nastopil Partizanski pevski zbor, ki letos praznuje 80-letnico delovanja. 

 

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.