SL EN DE

Novice

45. JUBILEJ MOŠKEGA PEVSKEGA ZBORA FRAN BERNEKER STARI TRG »NAŠA SKUPNOST NAS SPREJEMA IN HVALEŽNI SMO ZA TO«

  • 25 april 2023
  • Število pogledov: 170
45. JUBILEJ MOŠKEGA PEVSKEGA ZBORA FRAN BERNEKER STARI TRG »NAŠA SKUPNOST NAS SPREJEMA IN HVALEŽNI SMO ZA TO«

Ime so si starotrški pevci nadeli po velikem rojaku, prvem slovenskem modernem kiparju Francu Bernekerju, ki je svoje otroštvo preživel v starotrškem župnišču. Zbor je bil ustanovljen leta 1977 in je uspešno deloval do leta 1991, ko je zaradi kadrovske krize z delovanjem prenehal.

»Ni enostavno obdržati zbor 45 let in naš največji uspeh je, da pojemo slovenske pesmi, da vzdržujemo kulturo, da nas ljudje pridejo poslušat. Tudi v tujini smo nastopili, na Slovaškem, med drugim smo prejeli leta 2013 Bernekerjevo plaketo,« je po slavnostnem koncertu v domačem kulturnem domu, ponosen, da so danes še skupaj, dejal predsednik zbora in nekdanji predsednik Kulturnega društva Stari trg Dragan Balaban, ki v zboru poje tisti glas, za katerim je potreba. »Trenutno sem spet v baritonu, ki je moj osnovni glas,« je pojasnil, »sem pa 10 let pel 2. bas, ker ni bilo drugih basistov.«

Prva skladba, ki je iz njihovih grl zadonela na slavnostnem koncertu, je bila pesem Stari trg, besedilo zanjo je napisal Dani Krivec, uglasbil jo je Viktor Poplaz mlajši.

Preživeli so obdobje, ko zbor ni deloval, vendar je, kot pravi Balaban, nekaj manjkalo. »Takrat sva z Milanom Bošnikom sedla skupaj in rekla: 'Dajva to nazaj spravit, saj vsem manjka petje v Starem trgu.' Prvi poskus leta 1955 ni uspel, čez dve leti pa je uspelo in v takšni zasedbi smo še danes.«

Za zborovodjo so izbrali Janeza Koleriča in skupaj preživeli naslednjih 16 let. Leta 2000 se jim je pridružil MoPZ Lipa iz Raduš, ki ga je prav tako vodil Janez Kolerič. Ta okrepitev je dala bernekerjevcem nov polet.

Zbor je ob ustanovitvi vodil Miha Mirkac iz Vuzenice, sledili so Drago Hozner, Suzana Popič, za kratek čas tudi Anica Meh, potem spet Drago Hozner, za 16 let jih je prevzel Janez Kolerič, za njim Barbara Mirkac, domačinka iz Starega trga, diplomantka Akademije za glasbo v Ljubljani. V petih letih, kolikor so sodelovali, je v njihov program dodala dalmatinske pesmi, pesmi narodnozabavnih ansamblov in različne sodobne melodije. Zdaj taktirko v rokah drži mlada profesorica glasbe Rina Repnik.

Ob 30. obletnici je MoPZ Fran Berneker Stari trg izdal zgoščenko in brošurico Naših 30 let. Svojih štirideset so zaokrožili s sodelovanjem na državni proslavi ob dnevu slovenske vojske na letališču pri Slovenj Gradcu.

»Leta 2008, ob 500-letnici rojstva Primoža Trubarja, smo naštudirali serijo pesmi naših protestantov in z njimi tisto leto na dan reformacije nastopili v protestantski cerkvi v Murski Soboti. Ob enaki priložnosti smo nastopili z njimi tudi leta 2012 v protestantski cerkvi v Ljubljani skupaj z MoPZ Ponikva pri Žalcu,« se spominja Dragan Balaban in dodaja: »Na intenzivnih vajah so se nam vedno pridružili naše žene in drugi družinski člani, ki so naša najzvestejša in tudi kritična publika.«

Marsikje nastopajo, vsako leto so se udeleževali srečanja pevskih zborov mest z usnjarsko tradicijo. Ob 30-letnici teh srečanj je zbor organiziral srečanje ponovno v Slovenj Gradcu.

Sestav starotrškega zbora se je skozi čas spreminjal in tako danes šteje 13 pevcev. Žal se njihova povprečna starost dviga, pravijo člani, tako da  počasi dosega 60 let, dotoka mlajših pevcev pa ni. Ves letni program obdelajo na 20 do 25 vajah, skupaj okrog 50 ur.

Poleg MoPZ Fran Berneker v Kulturnem društvu Stari trg deluje še ena glasbena skupina, to je orkester harmonik.

 

Vir: SGlasnik (AP)

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.