SL EN DE

Novice

6. REDNA SEJA MESTNEGA SVETA MESTNE OBČINE SLOVENJ GRADEC

  • 12 april 2023
  • Število pogledov: 467
6. REDNA SEJA MESTNEGA SVETA MESTNE OBČINE SLOVENJ GRADEC

Svetnice in svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so se najprej seznanili s predlogom zaključnega računa Mestne občine Slovenj Gradec za leto 2022, ki ga je predstavil vodja Oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve Darko Sagmeister.

Zaključni račun Mestne občine Slovenj Gradec je najvišji doslej in presega celo zaključne račune v letih 2010 in 2011, ko je Mestna občina Slovenj Gradec izvajala dva velika regijska projekta, KOCEROD in izgradnjo širokopasovnega omrežja. Prihodki znašajo 29.349.678,68 evrov in so realizirani v višini 84,8 % glede na s proračunom načrtovane prihodke. Odhodki znašajo 34.130.436,59 evrov in so realizirani v višini 84,1 % glede na s proračunom načrtovane prihodke.

Pri analizi posameznih vrst prihodkov in odhodkov izstopata zlasti dve kategoriji in sicer:

-        Transferni prihodki, gre za prihodke s strani države in EU za investicije, ki znašajo 10.919.465 evrov, kar je največ doslej;

-        Investicijski odhodki in transferi, ki skupaj znašajo 18.798.711,60 evrov, oziroma 55,1 % vseh odhodkov. Za investicije še nikoli nismo namenili toliko sredstev.

Tolikšna vlaganja v investicije so posledica izvajanja petih velikih »evropskih« investicij, gre za izgradnjo bazena in parka urbanih športov, ki je največja investicija v zgodovini MOSG, za razširitev podjetniške cone Pameče 3, izgradnjo ultrafiltracije in dveh investicij v okviru trajnostne mobilnosti, kolesarskih stez in obnove ulic v mestnem jedru. Poleg tega gradimo tudi prizidka k Tretji osnovni šoli in osnovni šoli Podgorje. Tudi za ceste smo v letu 2022 namenili rekorden znesek in sicer kar 1.469.511,87 evrov.

Da bi lahko realizirali vse navedeno, se je Mestna občina Slovenj Gradec v letu 2022 zadolžila v neto vrednosti 3.679.096,62 evrov.

Pri tem pa je potrebno poudariti, da zaradi vlaganj v investicije  nismo zanemarili rednih dejavnosti, še več, zagotovili smo pokritje naraščajočih stroškov energentov zavodom in izvedli veliko nadstandardnih programov. Ob analizi zaključnega računa lahko sklenemo, da smo v letu 2022 delovali uspešno kot še nikoli.

Zgodovinska mestna središča

V nadaljevanju so podprli pobudo Združenja zgodovinskih mest Slovenije za zgodovinska mestna središča, katere namen je spodbuditi pristojne institucije, da v okviru medresorskega pristopa pristopijo k sistemski ureditvi zgodovinskih mestnih središč oz. starih mestnih jeder, da bodo omogočala kakovostno okolje za bivanje in privlačno okolje za zasebne in javne investicije ter podjetniške dejavnosti. Mestni svet je podprl tudi pobudo o imenovanju medresorske delovne skupine za to področje, ustanovitev Razvojnega nepremičninskega sklada za razvoj in kakovostno upravljanje zgodovinskih mestnih središč na nacionalni ravni ter vzpostavitev celostnega in kakovostnega upravljanja nepremičnin v zgodovinskih mestnih središčih na lokalni ravni.

Pobudo je predstavila generalna sekretarka Združenja zgodovinskih mest Mateja Hafner Dolenc, ki je Slovenj Gradec označila za primer dobre prakse. Slovenj Gradec se je združenju pridružil pred tremi leti in že kaže pozitivne učinke na področju turizma.

V združenju, ki je pripravilo seznam 100 najbolj ogroženih kulturnih spomenikov,  najbolj potrebnih obnove, so ocenili, da bi samo v dvajsetih zgodovinskih mestih za to potrebovali več kot 150 milijonov evrov sredstev. Po njihovih podatkih:

·       je 90 odstotkov stavb v zgodovinskih mestih starih več kot 100 let, 75 odstotkov pa več kot 200 let,

·       večina poslovnih prostorov (več kot 50 odstotkov) zamenja najemnika vsake dve leti,

·       80 odstotkov infrastrukturne napeljave v slovenskih zgodovinskih mestih je popolnoma dotrajane.

Višje cene dežurne pogrebne službe

Cena storitve 24 urne dežurne pogrebne javne službe za Mestno občino Slovenj Gradec bo s 1. majem 2023 višja z 14 odstotkov in bo za pokojnika znašala 174,47 evra (brez DDV). Višje bodo tudi grobnine, in sicer za 11,74 odstotka. Najemniki dvojnega družinskega groba bodo tako po novem za letni najem odšteli 40,76 evra in ne več 36,48 evra, kot je veljalo doslej. Za žarni talni ali zidni grob, za katerega so doslej plačali 22,45 evra, pa bo najemnina znašala 25,08 evra. Nove cene grobnin, ki se tako kot cene 24 urne dežurne pogrebne javne službe niso spreminjale od leta 2018, bodo veljale od 1. 1. 2023 dalje. Mestni svet je odločitev o povišanju cen sprejel soglasno.

Naj ob tem sporočimo, da je na pokopališču v Starem trgu občina pred kratkim zaključila investicijo v prostor za raztros pepela. 

Odlok o splošnem redu

Mestne svetnice in svetniki so sprejeli predlog Odloka o splošnem redu v mestni občini Slovenj Gradec, ki določa prepovedi, predpisuje pa tudi nadzor, ukrepe in sankcije za fizične in pravne osebe na območju občine.  

Spremenjena pravilnika

Obravnavali in sprejeli so tudi dva osnutka pravilnika: pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o sofinanciranju aktivnosti za oživitev mestnega jedra Slovenj Gradec in pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika uporabe opremljenih prostorov za izvajanje programov in projektov na lokaciji 'Stara komunala'. Prvi je bil v nekaterih določilih pomanjkljiv. V veljavnem pravilniku je na primer navedeno, da razpis izvede in obravnava Mestna občina Slovenj Gradec, a v zadnjih štirih letih to za Mestno občina izvaja Javni zavod Spotur. S spremembo pravilnika bodo lahko korigirali tudi točkovanje posameznih kriterijev, kar bo omogočilo lažje vrednotenje prispelih vlog in transparentno razdelitev sredstev izvajalcem programov v mestnem jedru.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.