SL EN DE

Novice

8. FEBRUAR – SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

V spomin na največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna, ga imenujemo tudi Prešernov dan.

  • 8 februar 2024
  • Število pogledov: 136
8. FEBRUAR – SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

Danes praznujemo slovenski kulturni praznik. Po vsej državi se bodo zvrstile številne prireditve, koncerti, predavanja in drugi dogodki, primerni za vse starostne skupine.

Mestna občina Slovenj Gradec je praznik obeležila v ponedeljek, 5. februarja, ko je podelila najvišja priznanja s področja kulture, danes pa so obiskovalcem na voljo številni dogodki v organizaciji osrednjih kulturnih ustanov v našem mestu.

 

Najvišje priznanje, Bernekerjevo nagrado, je prejel multimedijski umetnik Tomislav Gangl, Bernekerjeve plakete pa so prejeli: Društvo ljubiteljev knjig Meškova bukvarna, umetnik digitalne grafike Mojmir Plevnik – Mojč in klarinetist Rok Rupreht.

 


Spoštovane občanke in občani,

 

Ob 8. februarju, slovenskem kulturnem prazniku, ki ga praznujemo na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, iskreno čestitam vsem občankam in občanom, še posebej letošnjim prejemnikom Bernekerjevih odličij za njihove dosežke na različnih kulturnih področjih.

 

Kulture v lokalni skupnosti, pa tudi širše, ne oblikujejo le kulturni ustvarjalci, ampak prav vsak od nas; z izborom besed v našem vsakdanjem življenju, načinom komunikacije, ki naj bo spoštljiva do drugače mislečih in usmerjena v spoštovanje razlik, ter odnosi med nami. Morda je ob prazniku na mestu vprašanje, kaj lahko mi storimo za kulturo, in ne le, kaj lahko kultura stori za nas.

 

Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec


 

Ob slovenskem kulturnem prazniku na brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav vabita obe osrednji kulturni instituciji v našem mestu; Koroški pokrajinski muzej in Koroška galerija likovnih umetnosti.  

 

Tako bo rojstna hiša Huga Wolfa odprta za obiskovalce so 16. ure, prav tako muzejska zbirka o ansamblu Štirje kovači, muzejska stavba na Glavnem trgu 24 pa bo imela odprta vrata do 19. ure.

 

Koroški pokrajinski muzej ob 10.30 vabi na sprehod ob mestne obzidju, ob 11. uri na delavnico Mladim srcem, ki jo muzej pripravlja s Knjižnico Ksaverja Meška Slovenj Gradec, ob 11.30 uri pa bo javno vodstvo po Čevljarski delavnici Levovnik. Ob 17. uri Koroški pokrajinski muzej in Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec vabita v muzej na literarno-bralni večer z naslovom Ob tihih večerih.    

 

Koroška galerija likovnih umetnosti ob 10. uri vabi obiskovalce na predstavitev kataloga Katje Felle: Skrito/Caché. Katalog in razstavo bosta predstavila umetnica Katja Felle in kustos Jernej Kožar. Ob 18. uri pa bo javno vodstvo po razstavi Uwe Bressnik – Keith Rowe: Glasba pred in za objektom / Marko Batista – Sašo Vrabič: Razširjena različica. Po razstavi bo vodil kustos Marko Košan.

 

Obiščite tudi galerijsko trgovino, v kateri bodo na kulturni dan vse publikacije KGLU na prodaj z 20% popustom, med drugim sveži razstavni katalog Katje Felle: Skrito/Caché.

 

In še kino … V Kulturnem domu Slovenj Gradec bodo ob 19. uri predvajali mladinsko komedijo Gepack.  

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.