SL EN DE

Novice iz naše občine

OBREZALI ŠE DVE LIPI

Lipa pri cerkvi sv. Jurija na Legnu in Telečnikova lipa v Turiški vasi sta zavarovani kot naravni vrednoti lokalnega pomena.

  • 14 marec 2024
  • Število pogledov: 118

Izvajalec arborističnih del Arborikultura Conta danes pri nas obrezuje dve lipi, ki sta zavarovani kot naravni vrednoti lokalnega pomena.

 

Z obrezovanjem Telečnikove lipe, ki se bohoti neposredno ob gradnji novega krožišča v Turiški vasi, so že zaključili. Trenutno obrezujejo še lipo pri cerkvi sv. Jurija na Legnu.

 

Lipa pri cerkvi sv. Jurija na Legnu meri v višino 28 metrov. Obseg debla je okoli štiri metre. Lipa je zdrava in vitalna. Na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za varstvo narave je bilo predvideno čiščenje krošnje v skladu z načeli sodobnega obrezovanja dreves: odstranjevanje suhih in sušečih se vej, starih lomnih mest, oblikovanje krošnje in preventivno privezovanje vrhov s Cobra vezmi, da ne bi kakšna izmed glavnih vej ob neurjih padla na streho cerkve.

 

Stanje Telečnikove lipe, ki je visoka 25 metrov, ni najboljše. Strokovnjaki so tudi tu na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za varstvo narave z drevesa odstranili suhe veje, lipo obrezali v skladu s sodobnimi smernicami ter privezali glavne vrhove.

 

 

 

V Mestni občini Slovenj Gradec tako nadaljujemo z vzdrževanjem naravnih vrednot lokalnega pomena, potem ko smo decembra 2023 obrezali lipo pri Sv. Pankraciju.

 

Tekst in foto: Tilen Tamše

 

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.