SL EN DE

Novice iz naše občine

OKOLJSKA PROBLEMATIKA V ZVEZI Z UPORABO INDUSTRIJSKE SADRE NA KMETIJSKIH ZEMLJIŠČIH V MOSG

Slovenj Gradec, 1. aprila 2022 - Župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler je danes sklical sestanek na temo okoljskih posledic za prebivalstvo, prehransko oskrbo in kmetijstvo na območju Mestne občine Slovenj Gradec, ki bi jih lahko povzročila nedavna uporaba industrijske sadre na nekaterih kmetijskih zemljiščih v MOSG.

  • 1 april 2022
  • Število pogledov: 1129
OKOLJSKA PROBLEMATIKA V ZVEZI Z UPORABO INDUSTRIJSKE SADRE NA KMETIJSKIH ZEMLJIŠČIH V MOSG

Župan je k udeležbi na sestanek, ki bo v torek, 5. aprila 2022 ob 11. uri, pozval ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministra za okolje in prostor ter Upravo za varno hrano, inšpekcijo za kmetijstvo in inšpektorat za okolje in prostor. S sklicem nujnega sestanka z vsemi deležniki, ki lahko razjasnijo situacijo glede kmetijske uporabe industrijske sadre, pri čemer je lahko vsebnost težkih kovin v zemljini presežena tudi do 33-krat, želi župan pridobiti uradne in konkretne informacije o tem, kakšne so lahko posledice, kolikšen je obseg prizadetih kmetijskih zemljišč in na katerih lokacijah so bile izvajane tovrstne kmetijske aktivnosti.

»Pričakujem, da bodo podani konkretni odgovori pristojnih služb o tem, kako in kdaj bodo odpravljene posledice, kako bo izveden nadzor, kakšni bodo nadaljnji koraki in ukrepi ter predvsem, kaj bodo pristojne službe naredile, da se podobna situacija ne ponovi. Ob zavedanju, da je s takšnim ravnanjem lahko ogrožena naša prehranska oskrba, predvsem pa morda tudi zdravje prebivalcev, živečih neposredno v bližini obravnavanih kmetijskih zemljišč, je potrebno nemudoma in ustrezno ukrepati, zaradi česar pričakujem udeležbo na sklicanem sestanku,« je v vabilu na sestanek zapisal župan Klugler. Po navedbah medijev pri več kmetih na območju MOSG že poteka inšpekcijski nadzor, »zaradi zaskrbljenosti v neposredni bližini kmetijskih zemljišč živečega prebivalstva, pa se na problematiko, v skrbi za zdravje občank in občanov, moram nujno odzvati tudi kot župan,« je še zapisano v vabilu.

Župan zato poziva vse deležnike, da v duhu družbene odgovornosti in v luči pridobivanja verodostojnih podatkov o vplivu na zdravje občank in občanov sodelujejo v proučitvi razlogov za nastalo situacijo. Po načrtovanem sestanku s predstavniki ministrstev in vladnih služb pa bomo na MO Slovenj Gradec predvidoma organizirali tudi novinarsko konferenco, na kateri bomo javnost podrobneje seznanili o razmerah.

 

(Foto: Rozmari Petek / Večer)

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.