SL EN DE

Novice iz naše občine

V ROTENTURN SO KOT ZADNJI HODILI V ŠOLO

  • 7 oktober 2022
  • Število pogledov: 389
V ROTENTURN SO KOT ZADNJI HODILI V ŠOLO

»Mi smo zadnja generacija, ki je v Rotenturn še hodila v šolo. Letos praznujemo 63 let, odkar smo vstopili v šolske klopi in 55 let, odkar smo jo zapustili,« je povedala Dušanka Kotnik, ki je srečanje pripravila v sodelovanju s štirimi sošolkami in sošolci iz tistega časa.

»Pred 63 leti je nas, cicibane, sprejela zelo prijazna tovarišica Zdenka Stani in nam pomagala prebroditi prve korake, ki smo jih opravili v pritličju Rotenturna. V šolo smo vstopili stari sedem let, zdaj pa jih imamo sedemdeset. Pouk je potekal v dveh izmenah, dopoldne in popoldne,« je zbrane spomnila Dušanka Kotnik.

Grela jih je lončena peč

Povedala je, da so se v prvo nadstropje Rotenturna preselili, ko so napredovali v četrti razred: »Naši razredniki so bili Marta Jug, Zdenka Bocak, Ljubislava Žolnir, Mira Waltl, Romana Krevh, Matilda Triller, Ana Koželj,  Višnja  Tambič in Jožef Telban. Z vstopom v višje razrede, ko so se naše želje po znanju širile, so z našimi razredniki sodelovali še drugi učitelji, med njimi ravnatelj Mirko Krevh, Stane Triller,  Emil Januška,  Jože Leskovar, Minka Korošec in Vinko Zajc.« 

Telovadili so v dvorani današnjega Kulturnega doma in na šolskem dvorišču. Dušanka Kotnik: »V razredih je bila lončena peč, ki nas je pozimi grela. Poleg je bila 'koln kišta' in kovinsko vedro. Lesena tla so bila na črno prebarvana - 'popajcana'. Visoke lesene table so se že majale, še posebej takrat, ko so vanje učenci streljali s fračami. Pisali smo s peresniki, ki smo jih namakali v črnilnike. Ti so se večkrat 'pomotoma' polili, zato je sledila šiba po prstih«.

Učilnica v poročni dvorani

Nekdanji učitelj Milan Januška, ki je v graščini Rotenturn ne le služboval, temveč tudi bival v službenem učiteljskem stanovanju, se spominja, da so bile razmere za poučevanje v dvorcu leta 1965, ko je službo nastopil, že zelo slabe. »Šola je bila dotrajana. Stavba je propadala, a smo bili kljub temu zadovoljni,« je povedal.

Prva učilnica, v katero je po nastopu službe vstopil, je bila učilnica za fiziko, ki se je nahajala v prostoru, kjer je danes poročna dvorana. V učilnicah je v tistih časih sedelo veliko otrok, saj je po takratnih normativih razred lahko imel 36 učencev. »Največje število učencev, ki sem jih imel v razredu, pa je bilo 43,« se spominja Milan Januška.   

Nekdanji sošolci in sošolke so se v spomin na srečanje fotografirali na istem mestu, kot so to storili ob vstopu v šolo. Ugotavljali so, da so bili skromna, a srečna generacija.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.