SL EN DE

Novice

DAN D ZA HIŠO NOVEGA ZAČETKA

Na Podgorski cesti v Slovenj Gradcu raste nov dom za družino, ki je v lanskih katastrofalnih poplavah izgubila vse. V dobrodelni akciji so združili moči: radeljsko podjetje Pergola, številni njihovi izvajalci in dobavitelji ter Mestna občina Slovenj Gradec.

  • 12 februar 2024
  • Število pogledov: 156

Radeljsko podjetje Pergola je danes zjutraj v Slovenj Gradec pripeljalo nov dom za poplavljeno družino, ki so jo simbolično poimenovali Hiša novega začetka. Po napovedih direktorja Vidka Švajgerja bo hiša, površine 113 kvadratnih metrov, v treh dneh pod streho. Elemente za enodružinsko pritlično montažno hišo so v Slovenj Gradec pripeljali s tremi kamioni.

 

Kot je povedal direktor Pergole Vidko Švajger, v proizvodnji izdelajo dve hiši na teden, kar pomeni, da za eno potrebujejo približno dva dni in pol, odvisno od velikosti hiše. Z montažo Hiše novega začetka (vključno s fasado, kleparskimi in krovskimi deli v zunanjosti, v notranjosti pa z raznimi inštalacijami in pripravo za izdelavo estrihov) bodo zaključili v dveh tednih. Hišo bodo po vlitju estrihov pustili približno mesec in pol pustili 'počivati', nato pa bodo prišle ekipe, ki se bodo lotile slikopleskarskih del, njihova naloga pa bo tudi sanitarna oprema, keramika in finalni tlaki.   

 

 

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler si želi, da bi se v nov dom vselila družina iz naše občine, a težava je, ker še prav nobena družina iz seznama objektov Državno tehnične pisarne, ki so predvideni za odstranitev, še nima uradnega sklepa vlade o tem. »Srčno upam, da bomo skupaj z državo čimprej prišli do družine in da se ne bo zgodilo, da bo hiša prazna samevala,« je izjavil župan Tilen Klugler.  

 

Na gradbišču Hiše novega začetka so zaplesali tudi koranti Alrosa iz Vidma pri Ptuju, ki niso prišli le zato, da bi s truščem pregnali zimo in priklicali pomlad. Glavni med njimi bo za hišo prispeval strojne instalacije.   

 

V podjetju Pergola niso prvič dobrodelni. V preteklosti so družini iz občine Lenart, ki je živela v dotrajanem in zdravju škodljivem domu, prav tako skupaj z dobavitelji in kooperanti postavili nov, energijsko varčen dom. Z večjo denarno donacijo so priskočili na pomoč tudi malemu Krisu v akciji zbiranja denarja za fantkovo gensko terapijo, z donacijami vedno radi pomagajo tudi različnim društvom in šolam. 

 

S Slovenj Gradcem bodo v prihodnje povezani še na en način. Ob obisku dijakov Srednje lesarske šole iz Slovenj Gradca v njihovi proizvodnji v Radljah ob Dravi je direktorja Pergole Vidka Švajgerja do te mere navdušilo njihovo zanimanje in interes za osvajanje novih znanj, da se je odločil enemu izmed njih podeliti kadrovsko štipendijo. Na vprašanje zakaj, Vidko Švajger odgovarja: »Ker na mladih svet stoji«.  

 

 

Temeljni kamen za pritlično montažno hišo sta 22. januarja položila Vidko Švajger, direktor podjetja Pergola d.o.o. iz Radelj ob Dravi, ki je hišo doniralo skupaj s številnimi izvajalci in dobavitelji ter Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec, ki je za hišo prispevala zemljišče. »To je naš majhen, a pomemben prispevek k rešitvi stisk premnogih družin, ki so tudi na Koroškem zaradi poplav morale zapustiti svoje domove,« je takrat povedal Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec.

 

»Že avgusta 2023, ko smo bili priča katastrofalnim poplavam, smo vedeli, da se bomo odzvali in po svojih najboljših močeh nekomu pomagali. Za pomoč smo navdušili tudi svoje kooperante in dobavitelje,« je dejal Vidko Švajger, direktor podjetja Pergola d.o.o. iz Radelj ob Dravi ter dodal, da se za dobrodelnost niso odločili zaradi medijske pozornosti, pač pa zaradi srčnosti in sočutja do ljudi v stiski.

 

 

Temeljno ploščo za Hišo novega začetka je Skupina Kuster vlila 5. februarja. Direktor Branko Kuster je ob tem povedal, da so se kot družbeno odgovorno podjetje zlahka odločili, da pomagajo pri dobrodelnem projektu. »Veseli smo, da lahko pomagamo drugim,« je izjavil Branko Kuster.

 

Enodružinska pritlična hiša z neto tlorisno površino 113 kvadratnih metrov bo nudila udobno bivanje štiričlanski družini. Steklene površine bodo v notranjost prepuščale veliko sončnih žarkov in popestrile izgled objekta. Dodana pokrita terasa bo nudila zaščito ob druženju na prostem ob sončnih in deževnih dnevih z lepimi pogladi na Uršljo goro, cerkev sv. Pankracija in na Rahtel. 

 

O donatorju

Podjetje Pergola, ki v letošnjem letu  praznuje dvajseto obletnico delovanja, je z lastno proizvodnjo nizkoenergijskih montažnih hiš na slovenskem tržišču dejavno od leta 2004, od leta 2013 pa tudi na tujih trgih, največ v sosednji Avstriji. Podjetje, ki ga vodi Vidko Švajger, je v času svojega delovanja ustvarilo dom že več kot 900 družinam. Pred štirinajstimi leti so se preselili v nove, večje in modernejše poslovne in proizvodne prostore v poslovni coni Radlje ob Dravi. Letno proizvedejo okoli 100 hiš, njihove kapacitete pa so še bistveno višje.

 

Škoda v Mestni občini Slovenj Gradec

Mestna občina Slovenj Gradec je v lanskih petih škodnih dogodkih v času od maja do novembra utrpela skupno škodo v višini skoraj 60 milijonov evrov, največjo v poplavah 4. avgusta. Sprožilo se je 248 plazov, od tega 197 na kmetijskih površinah, ostalo pa so plazovi in usadi na cestah ter plazovi za stanovanjskimi objekti. Popolnoma so se porušili štirje mostovi, trije so poškodovani. Na seznamu vladne službe za obnovo po lanskih poplavah, ki sicer še ni dokončen, sta v Mestni občini Slovenj Gradec za izselitev predvideni dve družini. 

 

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.