SL EN DE

Novice

GRAFIČNI PRIKAZ PRORAČUNA MESTNE OBČINE SLOVENJ GRADEC

  • 26 februar 2024
  • Število pogledov: 186
GRAFIČNI PRIKAZ PRORAČUNA MESTNE OBČINE SLOVENJ GRADEC

Mestna občina Slovenj Gradec proračun za leto 2024 javnosti prvič predstavlja na enostaven, razumljiv, prijazen in transparenten način.

S pomočjo aplikacije Odprti računi lahko občani vidijo obseg proračuna mestne občine, bolje razumejo razporeditev občinskih sredstev ter se poglobijo v posamezne proračunske kategorije.  

 

Povezava do aplikacije:

https://odprtiracuni-obcine.djnd.si/slovenjgradec/pregled/

 

Brezplačno aplikacijo sta razvila zavod Danes je nov dan in Organizacija za participatorno družbo. Kot so zapisali na spletni strani zavoda Danes je nov dan, lahko občani s pomočjo aplikacije pregledujejo posamezne proračunske postavke prihodkov in odhodkov ter realizacije. »Lahko se premikajo po nivojih kontnega drevesa in si podrobno ogledajo , od kod prihajajo sredstva v občinski proračun in zakaj se porabijo. Omogočen jim je tudi vpogled v dejansko realizacijo na posameznih postavkah,« pojasnjujejo avtorji aplikacije.

Dodajajo tudi, da odprti računi omogočajo pregled skozi leta za različna kontna in programska področja proračuna, kar občanom prinaša celovitejše razumevanje večletnih trendov znotraj proračuna. 

Spomnimo, da višina proračuna Mestne občine Slovenj Gradec za leto 2024 znaša 56.474.429,32 evrov. Prihodki znašajo 31.601.627,16 evrov, odhodki pa 54.808.634,32 evrov.

Med odhodki izstopajo investicijski odhodki in transferi, ki znašajo kar 36.933.106,60 evrov. Izjemna višina teh odhodkov je posledica sanacije škode po poplavah, ki bo v letu 2024 znašala skoraj 21 milijonov evrov. Največji delež pri tem gre za sanacijo cest, za katere namenjamo kar 13.950.635 evrov. Če upoštevamo, da smo v preteklih osmih letih za rekonstrukcije in izgradnjo cest na leto povprečno namenili po 1.239.000 evrov, lahko ugotovimo, da bomo v enem samem letu v ceste vložili kar 11 krat toliko.

 

Vir: MOSG, zavod Danes je nov dan

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.