SL EN DE

Novice

"HVALA VAM, HEROJI SLOVENJ GRADCA"

  • 15 oktober 2023
  • Število pogledov: 113
"HVALA VAM, HEROJI SLOVENJ GRADCA"

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je pripravil sprejem za intervencijske sile, ki so pomagale reševati človeška življenja in materialno premoženje v času letošnjih ujm, tudi najhujše, ki je našo občino najhuje prizadela v začetku avgusta.

Na Trgu svobode so se včeraj popoldne zbrali gasilci iz vseh desetih gasilskih društev v občini, predstavniki civilne zaščite, vojaki, policisti, številni prostovoljci in zaposleni v občinski upravi, ki so vsak po svojih močeh pomagali ljudem v stiski.

»Če ne bi bilo med vami takšnih herojev, kot ste vi, bi naša občina utrpela še večjo škodo. Vi ste bili tisti, ki ste prvi odšli na teren nesebično pomagati svojim soobčanom, ko so vode prestopile bregove in so se sprožili zemeljski plazovi,« je rekel v nagovoru zbranim župan, ko je obujal spomine na 4. avgust. »To je bil čas, ko so nas navsezgodaj kar dvakrat prebudile sirene,« je spomnil in nadaljeval, da se bodo vsi, ki so pomagali, z zlatimi črkami zapisali v zgodovino Mestne občine Slovenj Gradec.

»V tistih dneh se je v naši občini sprožilo 168 plazov. Evakuirati smo morali več kot 70 občank in občanov. Število intervencij se je približalo številki tisoč. Tristo objektov je bilo poplavljenih, 16 kilometrov cest je bilo popolnoma uničenih …,« je našteval slovenjgraški župan in dodal, da smo vsi najbolj veseli, da v izrednih razmerah ni bilo izgubljeno niti eno človeško življenje.

 


Klic predsednika vlade 

 

»Reševali ste nemogoče,« je intervencijskim silam položil na srce župan Klugler. Zbranim je povedal, da smo utrpeli veliko škodo, a ne tolikšno, kot so jo nekatere naše sosednje občine: » Z vašo pomočjo in pomočjo Slovenske vojske smo zato, da bi jim pomagali, vzpostavili zračni most iz našega letališča za celotno Koroško in Savinjsko regijo«.  Zahvalil se je vsem donatorjem, ki so po vsej državi zbirali humanitarno pomoč za najbolj prizadete.

 

 

»Lahko bi našteval, a najbolje, če ob koncu v imenu vseh prebivalcev in prebivalk občine rečem takole: Vsem herojem Slovenj Gradca hvala za vašo nesebično pomoč, hvala za vašo veliko srce,« je svoj nagovor zaključil župan. Posebno zahvalo je namenil tudi poslancu v Državnem zboru Dušanu Stojanoviču, ki je bil po županovih besedah pomembna vez med Slovenj Gradcem in Ljubljano. »Že drugi dan zvečer po katastrofalnih poplavah sem prejel klic predsednika vlade z vprašanjem, kakšno je stanje pri nas. Sledili so klici posameznih ministrov, kar nam je dalo vedeti, da v nesreči ne bomo ostali sami. In nismo! Prvič v zgodovini naše države se je zgodilo, da smo dobili to, kar so na obljubili: občina je kot predplačilo že prejela 40 odstotkov sredstev, potrebnih za sanacijo na terenu. V sredo, 18. oktobra, pa prejmemo plačilo za vse intervencijske stroške v višini 5,1 milijona evrov. S temi sredstvi bomo lahko poplačali vse izvajalce, ki so v teh mesecih delali na terenu. Zdaj je pred nami dolgotrajna sanacija nastale škode.«  


V delovanju zračnega mostu vpetih 200 ljudi 

 

Regijski poveljnik Civilne zaščite Alan Matijevič je spomnil, kako so rasle potrebe za osebje, ki je delovalo v okviru zračnega mostu: »Skupaj z gasilci, prostovoljci ter podjetniki ter piloti ter vojaškim osebjem so številke iz nekje 30 ljudi narasle na več kot 200 oseb, ki so skrbele za dostavo potrebnih dobrin v odrezane kraje. Materialna sredstva, ki so bila prepeljana do letališča, so tam sortirali in skladiščili na pokritih prikolicah tovornih vozil, z uporabo viličarjev ter oseb pa so za vsak let posebej pripravili palete in jih naložili na določene helikopterje. Bilo je potrebno veliko koordinacije, kar pa so z iznajdljivostjo vseh udeleženih hitro uredili. V regiji je bilo organiziranih 12 lokacij kjer so helikopterji pristajali, v sosednji regiji (območje Savinjske doline) pa še tri. Do 17.8.2023 je bilo prepeljano nekaj 100 ton materiala. Največ materiala je bilo prepeljano v Črna na Koroškem ter Mežico. Kot poveljnik CZ za Koroško sem lahko neizmerno hvaležen in ponosen na vse, ki so v tem zračnem mostu sodelovali. Prav tako gre velika zahvala Mestni občini Slovenj Gradec pri pomoči in organizaciji z njene strani, seveda pa hvala tudi lastniku letališča, da je omogočil to pomoč regiji«.

 

 

Sprejema, namenjenega intervencijskim silam, so se med drugimi udeležili: koroški poslanec v Državnem zboru Dušan Stojanovič, podžupan MO Slovenj Gradec dr. Peter Pungartnik in podžupanja Martina Šisernik, regijski poveljnik Civilne zaščite Alan Matijevič, občinski poveljnik Civilne zaščite Matjan Klemenc, poveljnik gasilske zveze Mislinjske doline Tomaž Bricman, občinski gasilski poveljnik Andrej Pečnik,  Matija Zupančič, pilot in koordinator pomoči v okviru zračnega mostu na letališču v  Slovenj Gradcu.   


HELIKOPTERSKA POMOČ V ŠTEVILKAH

Po podatkih Slovenske vojske so njihove posadke helikopterjev v času izrednih razmer samo v enem tednu:

  • Naletele 155 ur
  • Na varno prepeljale 400 ljudi
  • V nedostopne dele prepeljale 125 ton tovora

 

Posadke tujih helikopterjev so:

  • Naletele 99 ur
  • Na varno prepeljale 300 potnikov
  • Prepeljale 136 ton tovora

 

Slovenska policija je s tremi helikopterji:

  • Evakuirala 286 ljudi
  • Prepeljala 42 oseb za pomoč pri reševanju (gorske reševalce, geologe, člane civilne zaščite, gasilce …)
  • Rešila je 10 živali
  • Prepeljala 13 ton hrane, opreme, zdravil …

 

Poročilo o odpremi materiala, ki je ostal od zbiralnih akcij za Mežiško dolino po poplavah najdete v priponki spodaj.

Dokumenti za prenos

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.