SL EN DE

Novice

IZ SUHEGA DOLA BO TEKLA ŠE BOLJ KVALITETNA PITNA VODA

Več kot pol stoletja stara vodarna v Suhem Dolu bo kmalu šla v zgodovino. Nadomestil jo bo nov objekt z najsodobnejšo tehnologijo za pripravo pitne vode, z ultrafiltracijo, ki pomeni pripravo pitne vode brez dodajanja kemikalij.

  • 3 maj 2023
  • Število pogledov: 346
IZ SUHEGA DOLA BO TEKLA ŠE BOLJ KVALITETNA PITNA VODA

Izvajalci del so v teh dneh že opravili suhi preizkus obratovanja, ki mu bo, predvidoma sredi maja, sledilo poskusno obratovanje. V javnem podjetju Komunala poudarjajo, da sta osnovna pogoja za zagotavljanje varne vodooskrbe čista voda na zajetju in kvalitetno vodovodno omrežje.

Komunala večino pitne vode pridobi iz vodnih virov v Suhem Dolu (njihova skupna kapaciteta je 70 litrov vode na sekundo), ki jo preko 160 kilometrov dolgega vodovodnega omrežja distribuira do občanov v Mestni občini Slovenj Gradec. »Na javni vodovod je priključenih več kot 78 odstotkov prebivalcev občine. Izdatnost vodnih virov v Suhem Dolu je velika, tako da lahko pokrije najmanj 50-odstotno povečanje trenutne porabe pitne vode,« je povedal Jožef Dvorjak, direktor Komunale. 

Glavni vir pitne vode v Suhem Dolu so štiri zajetja pri Umeku, zajetje na Smolški ravni, na strmem pobočju pod Uršljo goro na nadmorski višini 910 metrov, ter tri globinske vrtine gorvodno po dolini Suhega Dola. Jože Dvorjak: »Po izdatnosti sta najmočnejši površinski zajetji pri Umeku in Smolška raven, ki sta izredno dovzetni na vplive iz okolja. Tako se ob močnejših padavinah pojavlja motnost vode in mikrobiološka onesnaženost. Mikrobiološko ustreznost pitne vode trenutno zagotavljamo z dodajanjem plinskega klora, za zmanjšanje motnosti pa izločamo vodne vire iz uporabe, kar pa vedno ni možno, saj potem nastane problem v količini vode in s tem motenj v distribuciji.«

V novem objektu za pripravo vode, ki bo obratoval 24/7/365, upravljali pa ga bodo iz kontrolnega centra v Slovenj Gradcu, bo lažje izločati problematična vodna vira iz uporabe, saj bo voda v objekt pritekala po treh ceveh, od katerih bo ena namenjena samo dotoku iz zajetja na Smolški ravni in vrtinam, ki so redko v uporabi. Vse tri cevi so ob vstopu v objekt opremljene z merilniki motnosti. V kleti vodarne so trije bazeni, dva sta kapacitete 120 kubičnih metrov, iz enega od njih bo voda po ceveh pritekala v mesto.

Vodo bodo v novi vodarni očistili z ultrafiltracijo. »Ultrafiltracija je priprava pitne vode brez dodajanja kemikalij, kar pomeni, da ob kvalitetnem vodovodnem omrežju ni potrebno dodajati klora,« je pojasnil Jožef Dvorjak in razložil podrobnosti postopka.

»Ultrafiltracija je fizikalna filtracija z membrano, ki ima velikost por 0,02 mikrometra do 0,03 mikrometra. To omogoča odstranitev vseh netopnih snovi, večjih od velikosti por. Mednje spada 99,99 odstotka virusov in 99,99 odstotka bakterij, pesticidi pa žal še ne. Med membranami in snovmi v vodi ne prihaja do elektrokemijskih interakcij, zaradi česar ostaja voda kemijsko nespremenjena. Membranska filtracija zagotavlja konstantno neoporečnost, saj se ob nasičenju membran zmanjša le njihova prepustnost, ne pa njihova zmožnost odstranjevanja nezaželenih snovi.«

Odpadna voda bo iz nove vodarne očiščena odtekala v bližnji potok.

Mestna občina Slovenj Gradec bo z naložbo, ki bo stala štiri milijone evrov, dolgoročno zagotovila kvalitetno pripravo pitne vode. Upravljalcu, podjetju Komunala, bo omogočila še bolj varno distribucijo pitne vode do uporabnikov, za prebivalce pa kvaliteto vode na najvišjem nivoju in z manj motnjami pri dobavi. »Pomeni tudi zmanjšanje kloriranja pitne vode, dolgoročno po dokončni obnovi vodovodnega omrežja pa bomo kloriranje lahko predvsem opustili oziroma uporabljali zgolj občasno,« je prepričan Jožef Dvorjak.

Ves čas gradnje oskrba s pitno vodo ni motena, precej težav pa povzroča domačinom, ki so se jim zaradi obvoza podaljšale poti v službo, šolo in po opravkih. Mestna občina Slovenj Gradec se jim v imenu vseh občank in občanov zahvaljuje za njihovo razumevanje in potrpljenje.   

V okviru projekta je Mestna občina Slovenj Gradec zgradila 8.010 metrov manjkajočega vodovodnega omrežja na območjih Mrakov hrib, Gmajna, Legenska planota in Brda ter na vodovodno omrežje priključila 457 prebivalcev. Nova je tudi vodovodna povezava vodovodnih sistemov Suhi Dol–Mislinjska Dobrava v dolžini 1.380 metrov.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.