SL EN DE

Novice

IZJAVA ŽUPANA O SPOPADIH V IZRAELU IN PALESTINI

Izjava župana Mestne občine Slovenj Gradec in generalnega sekretarja Mednarodne organizacije mest glasnikov miru Tilna Kluglerja v zvezi s spopadi v Izraelu in Palestini.

  • 13 oktober 2023
  • Število pogledov: 284
IZJAVA ŽUPANA O SPOPADIH V IZRAELU IN PALESTINI

V Mednarodni organizaciji mest glasnikov miru, s tem pa tudi v Slovenj Gradcu, mestu glasniku miru Združenih narodov, izražamo globoko zaskrbljenost ob konfliktu, ki se je razplamtel na Bližnjem Vzhodu.

Obsojamo teroristični napad palestinske oborožene skupine Hamas na izraelsko civilno prebivalstvo in pozivamo k zaustavitvi sovražnosti in vojaških aktivnosti, ki vodijo v poglabljanje krize in humanitarno katastrofo.

Čeprav ima v skladu z mednarodnim pravom napadena država pravico do samoobrambe, Izrael pozivamo, da se ne odziva nesorazmerno, saj palestinsko civilno prebivalstvo ne more nositi posledic zaradi dejanj terorističnih ekstremistov.

Obsojamo vsak napad na civilne tarče, v mestih glasnikih miru pa izražamo solidarnost s prebivalstvom in vse vpletene strani kličemo k razumu, upoštevanju mednarodnega humanitarnega prava in vzpostavitvi humanitarnega koridorja za ogrožene prebivalce mest, še posebej Gaze. Vpletene pozivamo k zaščiti civilistov, takojšnji izpustitvi talcev in pričetku mirovnih pogovorov.

Mednarodno skupnost pozivamo k proaktivnemu pristopu razreševanja konflikta ter k hitremu, odgovornemu in usklajenemu mirovnemu procesu, ki bo prispeval k umiritvi in geopolitični stabilizaciji razmer.

Nasilje rodi nasilje. V vsaki vojni so tarče mesta in njihovi prebivalci. V Slovenj Gradcu, mestu glasniku miru, vsako tovrstno nasilje obsojamo in sočustvujemo s svojci žrtev. Mir je človekova pravica. In humanitarna katastrofa, kot smo ji priča v Palestini, dodatno potrjuje tudi vlogo in odgovornost mest glasnikov miru pri oblikovanju kulture miru ter spodbuja k dialogu, strpnosti in medsebojnem spoštovanju vseh narodov in ljudi sveta.

 

Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec in generalni sekretar Mednarodne organizacije mest glasnikov miru (IAPMC)

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.