SL EN DE

Novice

Javna razprava o prenovi mestnega jedra

Glavni trg naj bo skupen, zelen, odprti in aktiven javni prostor.

  • 7 maj 2024
  • Število pogledov: 191
Javna razprava o prenovi mestnega jedra

V dvorani Mladinskega kulturnega centra na Ozarah smo včeraj popoldne opravili prvo javno razpravo o ureditvi Glavnega trga v sklopu procesa oživljanja mestnega jedra.

Vodil jo je dr. Aidan Cerar iz IPoP – Inštituta za politike prostora, na njej pa je sodeloval tudi arhitekt Uroš Rustja (Void arhitektura). Kako je potekala, si lahko ogledate na posnetku.

 

 

Posnetek razprave


Arhitekti o urbani prenovi

 

Glavni trg v Slovenj Gradcu je izjemen javni prostor, ki je uspel vse od nastanka v 13. stoletju ohraniti svojo prvotno urbano zasnovo. Še danes prepoznavno srednjeveško strukturo mesta tvorijo tri vzdolžne osi z najpomembnejšim Glavnim trgom in tri prečne osi z osrednjim Trgom svobode. Vse to obdaja večinoma še vedno dobro zaznaven obod nekdanjega obzidja s sklenjenim obročem zelenih površin vzdolž nekdanjega obrambnega jarka. Strnjeno srednjeveško mestno jedro znotraj nekdanjega obzidja, parkovne površine vzdolž nekdanjega obrambnega jarka, Glavni trg, Meškova ulica, Trg svobode, cerkev sv. Elizabete in graščina Rotenturn skupaj tvorijo skladno urbano celoto. Kljub temu, da je urbana zasnova s hierarhijo trgov in ulic ohranjena, pa je zaradi stihijske pozidave robov starega mestnega jedra in nekontroliranega razraščanja prometnih površin v prostoru slabo zaznavna.

 

Z urejanjem mestnega jedra želimo ponovno vzpostaviti jasno hierarhijo mestnih javnih prostorov. Glavni trg kot najpomembnejši javni prostor mesta naj postane skupen, enovit, povezan in odprt. To lahko dosežemo z enotnim tlakom iz granitnih kock, ki po vzoru nekdanjega tlaka, poveže trg v enovit in skupen prostor. S prečnimi linijami, ki interpretirajo nekdanje pragove stavb, lahko trg povežemo s sosednjimi prečnimi ulicami. Trg naj bo tudi zelen, naraven, barvit in živ. Dvojni drevored gorskih javorjev v vzdolžni smeri preči trg, nudi senco in daje trgu streho. Zaradi dotrajanosti je potrebno nekatera drevesa prenoviti in manjkajoča dodati. Drevesa potrebujejo svoj prostor za rast, rastišče pa lahko z dodatnimi pokrivnimi grmovnicami dopolnimo, tako da bodo nove zelene površine vzdrževale ugodno mikroklimo in preprečevale pregrevanje. Glavni trg naj bo predvsem aktiven, dostopen, varen in pester. Z urbanimi preprogrami v tlaku lahko poudarimo predprostore stavb, ki so rezervirani za različne mestne aktivnosti, urbano opremo in spontana druženja.

Pri urejanju mestnega jedra in prenovi Glavnega trga so torej ključna vodila kako ustvariti skupen, zelen in aktiven javni prostor. Predvsem pa kako ohraniti izjemno urbano zasnovo Slovenj Gradca in zadržati njegovo prijetno merilo človeka.

 

 

Avtorji urbane prenove: void arhitektura
Uroš Rustja, Primož Žitnik, Mina Hiršman, Tomaž Mlinarič, Mateo Zonta, Tina Rojs, Urška Beuermann Miletić


Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.