SL EN DE

Novice

KUPI ŠKODLJIVE SADRE KLJUB POZIVOM ŠE VEDNO OSTAJAJO V OKOLJU

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije, Policijske uprave Celje, so zaključili preiskavo sumov storitve več kaznivih dejanj s področja okoljske kriminalitete - kazensko pravno kvalificiranih kot obremenjevanje in uničevanje okolja po prvi in drugi točki prvega odst. 332. čl. KZ-1, javnosti poznanega kot primer »sadra na koroških poljih«.

  • 3 avgust 2023
  • Število pogledov: 185
KUPI ŠKODLJIVE SADRE KLJUB POZIVOM ŠE VEDNO OSTAJAJO V OKOLJU

Naj spomnimo, da so koroški kmetje v začetku lanskega leta, v prepričanju, da gre za apno, ki ga uporabljajo za nevtralizacijo v tleh nastajajočih kislin oz. PH nevtralizacijo, po najmanj 22 kmetijskih zemljiščih raztrosili približno 500 ton industrijske sadre, ki jim jo je po ceni 2,5 EUR za tono, ponujal lokalni podjetnik, ki pa je zamolčal pomembna dejstva o izvoru sadre in njeni onesnaženosti s težkimi kovinami. Naj opomnimo, da je cena apnenčeve moke oz. njej podobnih izdelkov namenjenih PH nevtralizaciji, v tistem času na trgu v Republiki Sloveniji znašala 15 EUR za tono.

V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da je predmetna sadra nastala kot stranski produkt zastarele ter uradno opuščene oblike proizvodnje steklenih izdelkov in da predstavlja okolju nevaren odpadek zaradi visoke vsebnosti zdravju škodljivih in nevarnih težkih kovin (svinca in kroma).

Iz izvedenskega mnenja sodne izvedenke za področje ekologije izhaja, da so vrednosti svinca v odloženi sadri tako velike, da bi lahko naveden odpadek opredelili za svinčeno rudo. 

Ovadeni pri zasledovanju lastnih ekonomskih interesov niso razmišljali o posledicah svojih dejanj in so brez »slabe vesti« onesnaženo sadro prodajali kmetom, ki se ukvarjajo s poljedelstvom in živinorejo, posledično pa dolgoročno poslabšali kakovost kmetijskih zemljišč, ob tem pa izpolnili tudi pogoje za prehajanje težkih kovin v prehransko verigo.

Za opisana ravnanja smo na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu podali kazensko ovadbo za osem kaznivih dejanj obremenjevanje in uničevanje okolja po 332 čl. KZ-1, zoper pet fizičnih in dve pravni osebi.

Župan Mestne občine Slovenj Gradca Tilen Klugler je Ministrstvo za okolje večkrat pozval k odstranitvi kupov. Nazadnje spomladi. Vmes so se sestali na ministrstvu in tudi dogovorili za odstranitev, a je situacija še danes nespremenjena. Zato svoj tedanji poziv danes ponovno izreka.

Vir: Policijska uprava Celje

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.