SL EN DE

Novice

OB 21. SEPTEMBRU - MEDNARODNEM DNEVU MIRU OZN

21. september, mednarodni dan miru, ki ga od leta 1981 dalje obeležuje Organizacija združenih narodov, že od leta 2001 dalje pomeni tudi dan, ki ga vojskujoče strani spoštujejo kot dan nenasilja in premirja.

  • 21 september 2021
  • Število pogledov: 580
OB 21. SEPTEMBRU - MEDNARODNEM DNEVU MIRU OZN

Tema letošnjega dne je »okrevanje za pravičen in trajnosten svet«. V letu, ki okreva po pandemiji Covid-19, je tako še pomembneje, da se zazremo vsak vase in skušamo sami in v okolju, v katerem prebivamo, storiti nekaj na področju krepitve idealov miru, sožitja in izboljšanja odnosov in vzajemne komunikacije. Potrebno se je spomniti tudi tistih, ki jih je epidemija prizadela najbolj, torej ranljivih, bolnih in starejših ter se zavedati, da stigmatiziranje, sovraštvo in diskriminacija v civilizirani družbi ne morejo postati nove norme. Virus ne izbira, le skupaj in s povezanimi aktivnostmi ga lahko premagamo. Letošnji mednarodni dan miru naj bo tudi priložnost naše sprave z naravo. Potrebujemo zeleno in trajnostno lokalno, nacionalno in svetovno gospodarstvo, kar bo tudi ena od pomoči naravi, da po dolgoletni eksploataciji končno prične okrevati.

Svetovni dan miru lahko praznujemo tudi tako, da se potrudimo izboljšati komunikacijo, da prenehamo s širjenjem sovraštva in nastrojenosti po družbenih omrežjih, v vsakodnevni komunikaciji ter da širimo sočutje, prijaznost in upanje na boljši jutri, ko bo pandemija končana in ko bomo morali, vsemu storjenemu in izrečenemu navkljub, v prihodnost vendarle zakorakati z roko v roki.

Ob mednarodnem dnevu miru vam iskreno čestitam tudi v imenu Mednarodne organizacije mest glasnikov miru ter v imenu njenega generalnega sekretariata, Mestne občine Slovenj Gradec, iskreno pa se zahvaljujem tudi vsem sodelujočim v Natečaju za otroško izvirno likovno in literarno delo ter fotografijo, v katerem so letos že osemindvajsetič ustvarjali najmlajši.

 

Tilen Klugler,
župan MOSG in generalni sekretar IAPMC

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.