SL EN DE

Novice

OBLETNICA ROJSTVA KSAVERJA MEŠKA

  • 28 oktober 2022
  • Število pogledov: 237
OBLETNICA ROJSTVA KSAVERJA MEŠKA

Rodil se je v kmečki družini kot četrti izmed šestih otrok. Po osnovni šoli, ki jo je obiskoval v rodni vasi, se je šolal na nižji gimnaziji na Ptuju in višji v Celju. Študiral je teologijo. Najprej v Mariboru, zadnji letnik pa v Celovcu, kjer so ga leta 1898 posvetili v duhovnika. Služboval je po številnih krajih na avstrijskem Koroškem, leta 1921 pa je prišel za duhovnika na Sele pri Slovenj Gradcu.

Na Selah je služboval med leti 1921 in 1941 ter od leta 1945 pa do smrti. Med drugo svetovno vojno je bil zaprt in pregnan na Hrvaško, prek Bosne in Srbije se je vrnil v samostan v Stično. 15. junija 1945 se je vrnil v svojo župnijo na Sele. Umrl je 11. januarja 1964 v Slovenj Gradcu, pokopan je pri sv. Roku na Selah.

Pisal je pesmi, črtice, novele, povesti, romane, drame in mladinske pripovedi. S pisanjem je začel že v gimnaziji, najprej pesmi, potem prozo. V njegovem delu prevladuje katoliška miselnost z narodno prebudnimi poudarki.

V Slovenj Gradcu so leta 1974 po njem imenovali knjižnico. V Koroškem pokrajinskem muzeju je na ogled njegova spominska soba, ki so jo aprila 2013 v muzej preselili iz slovenjgraškega župnišča. Na ogled so njegovi osebni predmeti, zbrana dela, njegova priznanja ter kiparske ter slikane upodobitve.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.