SL EN DE

Novice

OBNOVLJENE SKULPTURE V PARKU MIRU NA ŠTIBUHU

V Park miru na Štibuhu se je 24. maja vrnila prenovljena Tršarjeva skulptura z naslovom Združeni. Zaradi širitve ceste in izdelave pločnika je Tršarjev kip umeščen na novo lokacijo v parku. Nekaj dni kasneje se je na svoje mesto vrnila tudi skulptura Ivana Sabolića, v parku pa sta bili restavrirani še dve skulpturi: Meštrovićeva Perzefona ter Poljub Jovana Soldatovića. Kipe je obnovilo livarstvo Kamšek-Livartis, pri zahtevnem procesu umestitve kipa na novo lokacijo pa so se izkazali delavci Komunalnega podjetja Slovenj Gradec.

  • 4 julij 2024
  • Število pogledov: 105
OBNOVLJENE SKULPTURE V PARKU MIRU NA ŠTIBUHU

Park skulptur na Štibuhu je nastal sredi sedemdesetih let 20. stoletja, ob drugi veliki mednarodni razstavi pod pokroviteljstvom Združenih narodov Mir 75-30 OZN. Organizacijski odbor razstave v slovenjgraški galeriji je takrat razvil zamisel o parku, s prvotnim imenom Gaj svobode, v katerem bi postavljali skulpture umetnikov iz različnih držav, v smislu uresničevanja »najsvetlejših idealov Združenih narodov«. Organizatorji so si prizadevali pridobiti skulpture iz vseh republik Jugoslavije, kasneje pa tudi iz drugih držav. Danes so v parku zastopane kiparske stvaritve umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Vojvodine, Črne gore ter Makedonije.

Štiri skulpture, na katerih so se izvršili restavratorski posegi, so bile umeščene v Park miru v različnih časovnih obdobjih. Prva skulptura je bila darilo takratnega predsednika Jugoslavije Tita, ki je iz svoje zbirke za park podaril skulpturo hrvaškega kiparja Ivana Sabolića z naslovom Počitek (orig. Vdova, 1948). Kip so v parku slovesno odkrili leta 1977. Skulptura Združeni Draga Tršarja je bila kot darilo občanov Slovenj Gradca umeščena v park leta 1978. Perzefono (1946) Ivana Meštrovića so v park postavili leta 1979, ko so jo po odobritvi Meštrovićeve galerije v Splitu odlili za umestitev v park, Poljub Jovana Soldatovića iz Vojvodine pa v Parku miru stoji od leta 1984.

S tem pa prenova kipov v parku še ni zaključena: restavratorska dela bodo opravljena na kamniti skulpturi Plod Ane Bešlić, prav tako bosta očiščena tudi kamnita kipa Češnjev cvet Ratka Vulanovića, ki ga je leta 1981 podarila Črna gora, ter Spiralna sled, zadnja skulptura, ki je bila umeščena v park leta 1986, delo makedonskega kiparja Jordana Grabulo(v)skega. Prenovo skulptur financira MO Slovenj Gradec.

 

Vir: SGlasnik / Katarina Hergold Germ

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.