SL EN DE

Novice

ODPRTA VRATA CENTRA SONČEK IVANČICA

  • 6 oktober 2022
  • Število pogledov: 291
ODPRTA VRATA CENTRA SONČEK IVANČICA

V Centru Ivančica v Trobljah, ki ga obiskuje šestnajst uporabnikov, pričakujejo obiskovalce med 9. in 12. uro. Predstavili jim bodo dejavnost Zveze Sonček in Centra Sonček Ivančica Slovenj Gradec ter Koroškega društva za cerebralno paralizo. 

Naprodaj bodo izdelki uporabnikov, izdelanih v Sončkovih delavnicah, med 13. in 15. uro pa bo v središču mesta, kjer bo sicer že od desetih dopoldne stala njihova stojnica, še shod z zelenimi baloni. Proti večeru se bo zeleno obarvalo veliko javnih zgradb po državi. Med njimi bo tudi graščina Rotenturn, sedež Mestne občine Slovenj Gradec.  

V Zvezi Sonček poudarjajo, da je 6. oktober priložnost, da opozorijo na nujnost odpravljanja razlik med vsakodnevnimi okoliščinami in realnimi zmožnostmi oseb, ki živijo s posledicami cerebralne paralize. »Čas je, da se Slovenija začne preusmerjati od zastarelega medicinskega k socialnemu modelu invalidnosti, ki poudarja odnos družbe do oseb z invalidnostjo in posameznika postavlja v središče odločanja pri sprejemanju odločitev, ki ga zadevajo,« je zveza Sonček zapisala v poslanici.    

Svetovni dan cerebralne paralize je družbeno gibanje, katerega cilj je širše predstaviti to možgansko okvaro, spregovoriti o njej in se zavzemati za takšno skupnost, ki jo bo sprejemala brez predsodkov. Vizija tega gibanja je vsakomur s cerebralno paralizo zagotoviti enake pravice, dostopnost in enake možnosti kot jih imajo drugi ljudje, so sporočili iz Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije.

Cerebralna paraliza ni bolezen

Po podatkih Zveze Sonček je na svetu 17 milijonov ljudi s cerebralno paralizo: »Šestdeset odstotkov je hodečih, trideset odstotkov jih uporablja invalidski voziček, deset odstotkov pa se jih giblje s pomočjo različnih pripomočkov. Pri cerebralni paralizi gre za motnjo gibanja in drže, ki je posledica nenapredujoče poškodbe možganov v zgodnjem obdobju življenja. Je najpogostejša razvojna motnja v otroštvu. Cerebralna paraliza ni bolezen, ampak stanje in ni ozdravljiva. Poleg značilnih težav z gibanjem, pa imajo lahko otroci in odrasli s  cerebralno paralizo vrsto drugih težav, kot so težave z zaznavanjem in percepcijo, epileptične napade, intelektualno oviranost, težave z govorom, spanjem in še mnoge druge. Za obravnavo cerebralne paralize je na voljo več zdravstveno terapevtskih obravnav, ki so učinkovite le delno«.

Še bolj kot zdravstvena obravnava pa je pomembno ustvarjanje pogojev v družbi, ki bodo ljudem z invalidnostmi omogočali običajno življenje v skupnosti. Ključ do tega je v sprejemanju drugačnosti, opozarjajo v Zvezi Sonček.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.