SL EN DE

Novice

PODELITEV VRUNČEVE NAGRADE IN VRUNČEVIH PLAKET

  • 4 oktober 2022
  • Število pogledov: 498
PODELITEV VRUNČEVE NAGRADE IN VRUNČEVIH PLAKET

Posebno pozornost je Mestna občina Slovenj Gradec, na predvečer svetovnega dneva učiteljev namenila prav njim, pedagoškim delavkam in delavcem. Vsem tistim, ki s svojim delom, v vzgojnih in  izobraževalnih zavodih sooblikujejo življenja in dogajanja v naši skupnosti, sooblikujejo našo prihodnost.

Svetovni dan učiteljev

Svetovni dan učiteljev bomo letos po vsem svetu zaznamovali devetindvajsetič. Tokrat javna razprava, ki je ob tem dnevu postavljena v ospredje, poziva k preobrazbi izobraževanja, ki pa naj nikakor ne poteka brez tistih, ki izobraževanje so – učiteljev in učiteljic. Vse prepogosto se namreč dogaja, da se politike na področju vzgoje in izobraževanja vodijo od zgoraj navzdol, brez zadostnega vključevanja izobraževalcev samih. To se je marsikje pokazalo tudi ob veliki koronski preizkušnji, ki pa je hkrati ponovno dokazala, kakšna vloga, mesto in pomen v družbi bi morali pripadati vsem, ki se poklicno predajajo otrokom in mladim.

Mag. Gabrijela Kotnik o velikih spremembah in izzivih

Nekaj misli o vzgoji in izobraževanju ter o njunem položaju in pomenu je na slavnostni podelitvi Vrunčevih plaket in Vrunčeve nagrade spregovorila lanskoletna nagrajenka – prejemnica Vrunčeve nagrade v letu 2021  mag. Gabrijela Kotnik: »Vzgoja in izobraževanje je področje, ki je bilo v preteklosti podvrženo velikim spremembam, tako v sistemih, kot v programih in kurikulumu. Proces spreminjanja izobraževanja pomeni nenehno iskanje najboljše poti vzgoje in izobraževanja, ki bi bila v skladu s potrebami sodobne družbe.« Dodala je, da je pred nami vprašanje in iskanje poti, kako prilagajati metode in oblike izobraževanja mladi generaciji, za katero je značilna močna povezava s sodobno tehnologijo, soočanje s podnebnimi izzivi, z zelenim prehodom in predvsem z razvojem, katerega smer in intenziteta je težko predvidljiva. »Odpirajo se nova področja, kjer se bomo morali pedagoški delavci prilagoditi, učiti, iskati rešitve preko razumevanja nove generacije, njihovega doživljanja sveta in učenja.«

Vrunčeve plakete in Vrunčeva nagrada letošnje leto v roke…

Mestna občina Slovenj Gradec za pomembne pedagoške uspehe na področju vzgoje, izobraževanja in telesne kulture pedagoškim delavcem, posameznikom ali skupinam že vrsto let podeljuje Vrunčeve plakete in Vrunčevo nagrado.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je na slavnostni prireditvi podelil Vrunčevo nagrado za izjemno uspešno delo ter velik prispevek k razvoju šolstva v Podgorju in kraja nasploh za leto 2022 ravnatelju Osnovne šole Podgorje mag. Aljoši Lavrinšek.

Vrunčeve plakete je župan podelil: Mileni Keber za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje, mag. Damjani Kotnik za strokovno, učinkovito, odgovorno in predano delo na področju izobraževanja odraslih ter za odlično mentorstvo v programu Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-O), Bernardi Zlodej pa za predano in visoko strokovno pedagoško delo na različnih področjih  ter za odlične dosežke v lokalnem, nacionalnem in mednarodnem prostoru.

Z glasbo razvajali Bernekerjevi prejemniki plaket

Pod mentorstvom Mitje Repnika je na podelitvi zaigral Kvartet Claritet, ki je leta 2017 na mednarodnem tekmovanju Svirel v najzahtevnejši kategoriji prejel zlato plaketo in 2. nagrado, istega leta pa tudi Bernekerjevo plaketo Mestne občine Slovenj Gradec. Kot posebno čestitko letošnjemu Vrunčevemu nagrajencu pa je glasbeno točko pripravila nekdanja učenka Osnovne šole Podgorje, citrarka  in vokalistka ga. Tanja Klančnik, s pianistko ga. Majo Kastratovik. Slovenjgraški publiki sta tudi Tanja in Maja dobro poznani, saj sta prav tako prejemnici Bernekerjevih plaket.

 


Foto: Nace Zavrl

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.