SL EN DE

Novice

POLOŽILI VENCE V PARKU HEROJEV

Spominska obeležja opominjajo in vodijo k razumevanju zgodovine.

  • 27 oktober 2023
  • Število pogledov: 116
POLOŽILI VENCE V PARKU HEROJEV

V Slovenj Gradcu smo danes v dežju položili vence ob spomenikih padlim v drugi svetovni vojni in slovenski osamosvojitveni vojni ter se v Parku herojev pred slovenjgraško gimnazijo simbolično poklonili spominu na umrle v Mislinjski dolini.

Vence v Parku herojev so položile:

 - občinska delegacija, v sestavi župan Tilen Klugler, podžupan dr. Peter Pungartnik, podžupanja Martina Šisernik in delegacija Združenja borcev za vrednote NOB,

- delegacija Policijske uprave v sestavi pripadnikov policije Policijske postaje Slovenj Gradec in policijskega veteranskega društva Sever,

- delegacija Območnega združenja zveze vojnih veteranov Slovenije Mislinjske doline in

- delegacija Območnega združenja slovenskih častnikov Mislinjske doline.


Na krajši slovesnosti, prilagojeni slabim vremenskim razmerah, je župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler spomnil, da smo lani v Parku herojev obsodili tragične vojne grozote v Ukrajini in kot predsedujoči Mednarodni organizaciji mest glasnikov miru pozvali k ustavitvi vojaških aktivnosti v tej državi. »Letos ga moramo ponoviti, ker vojne v Ukrajini še ni konec, k temu pa žal dodati nov apel, povezan s konfliktom, ki se je razplamtel na Bližnjem Vzhodu: obsojamo napade na civiliste, izražamo solidarnost s prebivalstvom in vse vpletene pozivamo k upoštevanju mednarodnega humanitarnega prava ter vzpostavitvi humanitarnega koridorja za ogrožene prebivalce,« je rekel župan Tilen Klugler.

Spomnil je, da so v vsaki vojni trače mesta in njihovi prebivalci: »V Slovenj Gradcu, mestu glasniku miru, vsako tovrstno nasilje obsojamo in sočustvujemo s svojci žrtev. Mir je človekova pravica. In humanitarna katastrofa, kot smo ji priča v Palestini, dodatno potrjuje tudi vlogo in odgovornost mest glasnikov miru pri oblikovanju kulture miru ter spodbuja k dialogu, strpnosti in medsebojnem spoštovanju vseh narodov in ljudi sveta«.

Po županovih besedah nas spominska obeležja opominjajo in vodijo k razumevanju zgodovine. Zahvalil se je vsem, ki za grobove in spominska obeležja lepo skrbijo skozi vse leto. Hvaležen je tudi pripadnikom veteranskih in domoljubnih organizacij, ki varujejo spomin na tiste, ki so svoja življenja žrtvovali za ohranitev družbenih in civilizacijskih vrednot.  

Pred komemoracijo v Parku herojev je delegacija Mestne občine Slovenj Gradec obiskala grobove vseh častnih občanov ter nekatera pomembnejša spominska obeležja v občini.  Delegacije policije, Policijskega veteranskega društva Sever, Območnega združenja zveze vojnih veteranov Slovenije Mislinjske doline in Območnega združenja slovenskih častnikov Mislinjske doline pa so položili vence na grobove padlih soborcev: Bojana Štumbergerja in Vincenca Repnika v Starem trgu ter Željka Ernoiča v Šmartnem pri Slovenj Gradcu.     

Ker učenci iz slovenjgraških osnovnih šol zaradi dežja niso mogli nastopiti na osrednji komemoraciji, smo njihove nastope posneli. Posnetek je na voljo na facebook strani Mestne občine Slovenj Gradec in na youtube kanalu Mestne občine Slovenj Gradec.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.