SL EN DE

Novice

POSLOVIL SE JE ČASTNI OBČAN PRIMARIJ DRAGO PLEŠIVČNIK, DOKTOR MEDICINE

  • 27 april 2023
  • Število pogledov: 778
POSLOVIL SE JE ČASTNI OBČAN PRIMARIJ DRAGO PLEŠIVČNIK, DOKTOR MEDICINE

Žalna seja ob smrti častnega občana Mestne občine Slovenj Gradec primarija Draga Plešivčnika, doktorja medicine bo v sredo, 3. maja 2023 ob 9. uri v Kulturnem domu v Slovenj Gradcu. V poslovilni vežici v Starem trgu bo slovo med 10. in 11. uro. Pogreb bo v družinskem krogu na pokopališču Barbara na Prevaljah. 

Na dan žalne seje bo žalna knjiga najprej odprta na sedežu Mestne občine Slovenj Gradec, nato še v prostorih kulturnega doma.   

Rodil se je 29. oktobra 1929 na Prevaljah. Po končani osnovni šoli je obiskoval gimnazijo v Mariboru, v Celovcu in na Ravnah na Koroškem, kjer je leta 1949 maturiral v prvi generaciji ravenskih maturantov, na šoli, ko jo je pomagal zgraditi z lastnimi rokami. Po študiju na medicinski fakulteti v Ljubljani se je zaposlil v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.  

Po specializaciji je bil predstojnik travmatološkega odseka (1964-1970) in direktor slovenjgraške bolnišnice (1970-1998) ter hkrati predstojnik kirurškega oddelka (1970-1986). Strokovno se je izpopolnjeval na klinikah in v bolnišnicah po Evropi in Ameriki in opravil študijsko potovanje po Kitajski. Kot direktor bolnišnice, je namenil veliko znanja in naporov njeni vsestranski rasti in bil med pobudniki in organizatorji več republiških in mednarodnih strokovnih zdravstvenih zborovanj v Slovenj Gradcu.

Poleg poklicnega dela in vodenja osrednje zdravstvene ustanove na Koroškem je v Slovenj Gradcu predsedoval odborom, ki so pripravljali odmevne mednarodne kulturne prireditve pod pokroviteljstvi generalnih sekretarjev OZN. Združeni narodi so Slovenj Gradcu podelili častni naziv »Mesto glasnik miru« (1989).

Spodbudil je ustanovitev Rotarijskega omizja v Slovenj Gradcu (1991) in postal ustanovitveni član fundacije Prežihovega Voranca (1996). Bil je tudi stalni, zapriseženi sodni izvedenec za področje medicina-kirurgija. Tudi kot delegat oziroma poslanec in član raznih svetov in komisij se je zavzemal za svetovno primerljiv razvoj zdravstva v republiški in zvezni skupščini ter drugih organih. Bil je tudi eden prvih poslancev v novoustanovljenem državnem zboru Republike Slovenije od slovenski osamosvojitvi leta 1991.

Bil je eden glavnih pobudnikov za obnovo cerkve na Uršlji gori (2003-2006), saj so bili njegovi predniki s Plešivca pred več kot štiristo leti med graditelji tega sakralnega spomenika.

Častni občan Slovenj Gradca je postal leta 1999, zaradi zaslug in izjemnega prispevka k uveljavitvi Slovenj Gradca in njegovih institucij doma in na tujem.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler v imenu občank in občanov ter Mestnega sveta Mestne občine Slovenj Gradec svojcem izreka iskreno in globoko sožalje.

Tekst: MOSG, fotografija Maša Flogie


Odzivi na slovo 

Najbližjim svojcem prim. Draga Plešivčnika, dr.med, njegovim sodelavcem, predstavnikom občine in občanom!

Zelo užaloščen sem sprejel novico o smrti izjemnega zdravnika, človeka, kakršnih Slovenija nima veliko! Spoznala sva se kot delegata v prvi demokratično izvoljeni skupščini RS leta 1990. Oba zdravnika, vendar, lahko bi zapisal, na različnih političnih bregovih, kot predstavnika različnih strank. Vendar, poudarjam, da z gospodom primarijem Plešivčnikom nisi mogel biti na različnih bregovih. Bil je svetovljan, izjemno razgledan, sproščujoč tudi v razgovoru različno mislečih ljudi! Spoštoval je mnenje vsakega, ki je znal mnenje argumentirati. Kasneje, ko sem sam postal direktor bolnišnice Jesenice, sva se srečala večkrat, tudi na obisku v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Tega obiska smo se zaradi prijaznosti, neposrednosti in znanja primarija in njegovih sodelavcev, spominjali dolgo in ga ne moremo pozabiti.

Ker je obvestilo, da bo pogreb v družinskem krogu njemu najljubšim in vsem, ki so ga dobro poznali, z njim prijateljevali, izrekam iskreno, najglobje sožalje. Dočakal je visoko starost, a kljub temu je odhod človeka kot je bil primarij g. Plešivčnik, vedno odveč in neprecenljiva škoda za vse nas. A tako je življenje. Prav sedaj bi se v Sloveniji morali vsi zavedati, da je naše življenje kratko in če še v tem času ne najdemo sodelovanja, dialoga, vsi živimo slabše! Tega se je g. primarij vseskozi zavedal in tako tudi živel! Slava njemu! S spoštovanjem in z žalostjo v duši in srcu. Janez Remškar

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.