SL EN DE

Novice

POSLOVIL SE JE JANEZ GOLOGRANC

  • 3 april 2023
  • Število pogledov: 278
POSLOVIL SE JE JANEZ GOLOGRANC

Rodil se je leta 1938 v Slovenj Gradcu, kjer je obiskoval osnovno šolo. Po končani Elektrogospodarski šoli se je zaposlil v Elektru Slovenj Gradec in nadaljeval izobraževanje ob delu.

Vodenje takratne Skupščine občine Slovenj Gradec je prevzel leta 1984. V štiriletnem mandatu se je podpisal pod številne projekte, ki so spremenili prepoznavnost in podobo mesta. Kot na primer: izgradnja nove avtobusne postaje v Slovenj Gradcu, začetek pogovorov za gradnjo obvoznice  Slovenj Gradec, sprejel in gostil je tudi generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov Pereza de Cuellarja.    

V letih 1988-1994 je opravljal dela in naloge načelnika Oddelka za obrambo občine Slovenj Gradec. Od leta 1995 do upokojitve v letu 1996 je bil vodja Izpostave za obrambo Ministrstva za obrambo Republike Slovenije. V funkciji načelnika Oddelka za obrambo Mestne občine Slovenj Gradec je v času pred in med osamosvojitveno vojno za Slovenijo v letih 1990-1991 opravljal številne pomembne naloge in opravila. Za zasluge je prejel status vojnega veterana in častni znak Obranili domovino.

Na družbeno političnem področju je uspešno deloval od mladih let pa vse do upokojitve. Za izjemno uspešnost in prizadevnost je leta 1987 prejel visoko državno odlikovanje Red dela s srebrno zvezdo.

Šport je bil njegova strast, še posebej rokomet. Bil je nekdanji član 'zlate generacije', ki je kar trikrat, v letih 1963, 1965 in 1967 osvojila naslov republiškega prvaka. Za delo in uspehe v rokometu je prejel državno priznanje Bloudkovo plaketo, za delovanje na športnem področju pa tudi najvišjo priznanje Mestne občine Slovenj Gradec Železnikarjevo nagrado.

Kot mlad upokojenec se je leta 1997 vključil v Društvo upokojencev Slovenj Gradec. Vodil je kar pet mandatov, skupaj enaindvajset let. Po zaključku vodenja je prejel Listino častnega članstva. Bil je tudi soustanovitelj Koroško Šaleške pokrajinske zveze s sedežem v Slovenj Gradcu.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler v imenu občank in občanov ter Mestnega sveta Mestne občine Slovenj Gradec svojcem izreka iskreno in globoko sožalje.  

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.