SL EN DE

Novice

PRIZIDEK DOBILA TUDI TRETJA OSNOVNA ŠOLA

Novi prostori so izjemna pridobitev za otroke s posebnimi potrebami in njihove učitelje.

  • 22 december 2023
  • Število pogledov: 333

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, župan občine Mislinja Bojan Borovnik in ravnateljica Ingrid Močnik so danes slovesno otvorili prizidek k Tretji osnovni šoli.

S tem je osnovna šola s prilagojenim programom, ki izobražuje otroke in mladostnike z lažjo, zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju, pridobila 1049 m² novih prostorov za izvajanje osnovnošolskega programa, hkrati pa so rekonstruirali prostore stare zgradbe šole. Pogodbena vrednost gradbenih del je ocenjena na 2,6 milijona evrov. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je za naložbo prispevalo milijon evrov, Eko sklad pa 296 tisoč evrov.

 

 

Šolo, ki izvaja program osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom in posebni program vzgoje in izobraževanja, obiskujejo otroci iz različnih občin Mislinjske, Mežiške in Dravske doline.  Naložba je bila težko pričakovana in nujna, saj šola zadnja leta ni več zadostovala pogojem za ustanovo, ki izobražuje otroke s posebnimi potrebami, pojasnjuje ravnateljica Ingrid Močnik.

»To je izjemna pridobitev tako za učence kot strokovne delavce in vse ostale zaposlene ter ne nazadnje tudi za občino. Soočali smo se s pomanjkanjem ustreznih prostorov: učilnic, kabinetov, zbornice, jedilnice, neprimerna je bila previjalnica, knjižnica v nadstropju je bila težko dostopna za gibalno ovirane učence. Naš strokovno usposobljen kader ni mogel izvajati vsega, kar bi s svojim znanjem lahko. Vsa leta so bili zelo potrpežljivi in iskali rešitve, da smo lahko kakovostno izvajali program.«

 

V šoli 74 otrok iz osmih koroških občin

 

Stara zgradba šole je bila zgrajena leta 1974, leta 1989 pa so pridobili prizidek s tremi učilnicami, zbornico, knjižnico, administrativni del, razdelilno kuhinjo ter shrambo. Nato se v šolo vrsto let, razen zamenjave stavbnega pohištva in ureditve talnega ogrevanja v telovadnici in eni učilnici ter rednih vzdrževalnih del, ni veliko investiralo. Novi dodatni prostori so tako za šolo, ki jo je pred desetimi leti obiskovalo 26 učencev, danes pa že 74 iz osmih koroških občin, izjemno pomembni.

 

 

Vsi prostori v novem prizidku so v pritličju, kar je nujno za gibalno ovirane otroke in mladostnike. Na novo so pridobili specializirane učilnice za tehniko in tehnologijo s strojnico, likovno umetnost, glasbeno umetnost in računalništvo ter dodatnih osem učilnic za izvajanje pouka. V prizidku so tudi soba za umirjanje z vso ustrezno opremo, prostori za svetovalno delavko, soba za razgovore ter dva kabineta za delovnega terapevta in za fizioterapevta. Uredili so sanitarije v neprimerno večji velikosti, kot so jih imeli do sedaj.  Ponosni so tudi na novo, prostorno avlo, ki bo namenjena različnim prireditvam.

 

Radi bi postali regijski center za otroke s posebnimi potrebami

 

V starem delu šole so z rekonstrukcijo pridobili razdelilno kuhinjo z jedilnico in specializirano, sodobno opremljeno učilnico za gospodinjski pouk. »Pomembno je, da lahko kulturo prehranjevanja gojimo v svojih prostorih. Prej smo gostovali na Prvi osnovni šoli, prehajanje gibalno oviranih učencev je ob slabih vremenskih razmerah predstavljalo velik logistični zalogaj,« pojasnjuje ravnateljica. Poleg tega so pridobili kabinete za učitelje, manjšo konferenčno sobo, lepo knjižnico ter previjalnico z najsodobnejšo opremo in dvigalom. Preuredili so tudi vhod v šolo, ki je zdaj veliko bolj dostopen, brez preprek za učence na vozičkih in z avtomatskim odpiranjem vrat. V avli so pridobili tudi dodaten prostor za shranjevanje vozičkov.

 

 

»Glede kakovostnega izvajanja učno-vzgojnega procesa imamo zdaj zagotovljene dobre pogoje. Želimo si, da bi bila čim prej izvedena še druga faza prenove, to je izgradnja telovadnice, saj obstoječa ne ustreza prostorskim normativom za otroke s posebnimi potrebami. Hkrati bi pridobili še večjo zbornico ter prostore za tehnično-administrativno osebje. Naša vizija je, da bi šola postala center za otroke s posebnimi potrebami na Koroškem, v katerem bi lahko nudili še več storitev ter pritegnili dodatni strokovni kader, kot so logopedi, fizioterapevti, delovni terapevti ter zdravstveni kader.«

Temeljni kamen za prizidek so položili 6. junija 2022. Izvajalec del, Kolektor Koling, je dela zaključil predčasno. Rok za dokončanje je bil sicer 31. marec 2024.

 

Vir: MN, MOSG

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.