SL EN DE

Novice

PRVI OBČINSKI ŠTIPENDISTI PRI ŽUPANU

V letošnjem šolskem/študijskem letu štipendije za tri dijake in dva študenta.

  • 8 december 2023
  • Število pogledov: 405
PRVI OBČINSKI ŠTIPENDISTI PRI ŽUPANU

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je danes sprejel prve štipendiste Mestne občine Slovenj Gradec. V šolskem letu 2023/2024 bodo štipendijo Mestne občine Slovenj Gradec prejemali trije dijaki in dva študenta.

»Študenti in dijaki bodo prejemali štipendijo za obdobje enega leta. Po koncu leta se bo razpis zaključil in potrebna bo ponovna prijava. Vesel sem, da smo imeli veliko prijav za štipendije, kar je dokaz, da imamo v občini veliko mladih talentiranih ljudi,« je povedal župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler.

Štipendije so pomemben dopolnilni prejemek mladih, ki je tudi spodbuda za uspešnost pri učenju in aktivno delovanje na drugih področjih, ki so pomembna ne le za njihov razvoj, temveč tudi za razvoj okolja, v katerem delujejo.

Čeprav so v Sloveniji zelo raznolike možnosti za pridobitev štipendij, je tudi v  Mestni občini Slovenj Gradec župan dal pobudo za nastanek občinskega štipendijskega sklada. Posebna komisija, v sestavi dr. Mojca Čerče, Nada Duler, Andreja Vehovar Pezdirc in dr. Silva Roncelli Vaupot (predsednica komisije) je ob pomoči Darka Sagmeistra in mag. Natalije Knez (oba z Mestne občine Slovenj Gradec) pripravila svojstven, izviren koncept štipendiranja perspektivnih dijakov in študentov Mestne občine Slovenj Gradec.

Glavni cilj štipendiranja je podelitev štipendij, ne le tistim mladim, ki so učno najuspešnejši, temveč predvsem tistim, ki izkazujejo svojo nadarjenost na različnih področjih ter so hkrati tudi zelo aktivni v lokalnem okolju. Komisija je pripravila natančno premišljena merila za točkovanje dosežkov kandidatov za štipendije, ki so sledila temu cilju. Tako je kandidat za štipendijo pridobil 20 odstotkov točk z učnim uspehom, 50 odstotkov s prepoznanimi izjemnimi dosežki in 30 odstotkov točk z izstopajočimi aktivnostmi v lokalnem okolju. Ravno ta pristop razlikuje štipendiranje v Mestni občini Slovenj Gradec od drugih štipenditorjev v Sloveniji.

Dogovorili smo se, da bo s štipendisti vzpostavljena stalna komunikacija in spremljanje njihovega razvoja ter njihova smiselna vključitev v dogajanje v Mestni občini Slovenj Gradec, kar bi vodilo do nastanka skupnost  štipendistov - mladih perspektivnih šolajočih občanov, ki bi jih motivirali za aktivnejšo vlogo v življenju občine in posledično tudi za to, da po koncu šolanja ostanejo v domačem okolju.  

Štipendija se podeljuje za eno šolsko/študijsko leto. Štipendist lahko kandidira za štipendijo še naprej, pod pogoji zapisanimi v Odloku o štipendiranju perspektivnih dijakov in študentov MO Slovenj Gradec. 

Za šolsko/študijsko leto je bilo razpisanih pet štipendij, dve za študente in tri za dijake. Na razpis se je prijavilo deset kandidatov s statusom dijaka in deset s statusom študenta.

Komisija je imela izjemno težko nalogo, da je na osnovi dokazil za štipendijo izbrala tri izjemno uspešne dijake in dva izjemno uspešna študenta. Tako so štipendisti Mestne občine Slovenj Gradec za š. l. 2023/2024 postali: študenta Hana Klančnik (Medicinska fakulteta UM) in Martin Javornik (Akademija za glasbo UL LJ - magistrski študij kitare) ter dijaki Lado Erjavc (Gimnazija Slovenj Gradec), Nastja Pavlič (Gimnazija Slovenj Gradec) in Nika Ulbl (Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana - violina). Dijaki bodo prejemali štipendijo v višini 150 evrov, študenti pa v višini 190 evrov.

Komisija se veseli sodelovanja s štipendisti in nadaljnje promocije štipendiranja občine ter predvsem spremljanja učinkov te dejavnosti na aktivnejšo in bolj angažirano vlogo perspektivnih mladih v domačem okolju. 

Zapisala: predsednica komisije: dr. Silva Roncelli Vaupot, MOSG

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.