SL EN DE

Novice

USPEŠNA SEZONA ZA NEJO DVORNIK

  • 30 april 2023
  • Število pogledov: 249
USPEŠNA SEZONA ZA NEJO DVORNIK

Lahko bi rekli, da se je na tekmah najvišjega nivoja alpskega smučanja že dodobra ustalila in v nekaj vožnjah že nakazala, da lahko v prihodnosti poseže po res visokih mestih. Kljub temu da je imela med sezono precej zdravstvenih težav, je zbrala lepo število točk, teh je bilo več kot v njenih prvih dveh sezonah svetovnega pokala skupaj. To je zagotovo dober obet in motivacija pred naslednjimi sezonami. Uspešno je slovensko reprezentanco zastopala na svetovnem prvenstvu, tekmah evropskega pokala, sezono pa zaključila z zlato in srebrno medaljo na tekmah državnega prvenstva.


Neja, za vami je vaša najuspešnejša sezona. V svetovnem pokalu ste zbrali 86 točk z nastopi v dveh disciplinah od petih. Kako ste vi zadovoljni s svojimi dosežki na tekmah svetovnega pokala in na kateri rezultat ste še posebej ponosni?

Če sem iskrena, moram priznati, da s sezono nisem zadovoljna v popolnosti. Bilo je nekaj tekem in priložnosti, ki jih nisem dobro izkoristila, nekaj zaradi bolezni, a vse to je del poti in rasti. Seveda pa – tako kot bi sezona lahko bila rezultatsko boljša, bi lahko bila tudi slabša. Verjamem, da je vsaka stvar za nekaj dobra, ter se zavedam svojih napak, ki jih bom pridno popravljala v prihodnosti.

Najbolj sem v letošnji sezoni ponosna na 12. mesto v veleslalomu na Kronplatzu (svetovni pokal), ne samo zaradi rezultata, sploh v drugi vožnji, temveč ker sem se z 'dna' in neuspeha prejšnjega dne uspela pobrati, zbrati in postaviti vse na svoje mesto, zdelo se mi je, da smučam s prazno glavo, samo na občutek in podzavest.

 

Vrhunec sezone za alpske smučarje je bilo svetovno prvenstvo v Courchevelu, ki je potekalo med šestim in devetnajstim februarjem. Tam ste nastopili v štirih disciplinah, poleg slaloma in veleslaloma še na posamični in ekipni paralelni tekmi. Kako ocenjujete svoje nastope v Franciji?

Mislim, da nastopi v Franciji niso bili slabi, z izjemo obeh drugih tekov, v veleslalomu in slalomu, ki mi žal nista uspela. A ko na svetovno prvenstvo pogledam zdaj, lahko rečem, da sem dala vse od sebe in si nimam česa očitati.

 

Nastopili ste tudi na tekmah evropskega pokala, kjer ste se enkrat uvrstili na stopničke, v Mariboru ste v veleslalomu osvojili bronasto medaljo. Kako pomembne so bile v letošnji sezoni za vas tekme evropskega pokala?

Moja realnost so tekme svetovnega pokala, in ker je urnik zelo naporen, se skušamo posvetiti le tem tekmam. A tudi tekme evropskega pokala so dobrodošle za dvig forme in samozavesti, predvsem ker je konkurenca postala tako zgoščena, da je treba tudi za stopničke v evropskem pokalu smučati na visokem nivoju.

 

Sezono ste zaključili s tekmami državnega prvenstva. In to zelo uspešno. V Kranjski Gori ste si prismučali naslov državne prvakinje v veleslalomu, na Peci pa ste osvojili srebro v kombinaciji, sedmo mesto v superveleslalomu in deveto v smuku. Zagotovo ste s takšnim zaključkom sezone zadovoljni, hkrati pa vam to predstavlja dodatno motivacijo za priprave na naslednjo?

Ker sezone svetovnega pokala nisem zaključila, kot sem si želela, mi je bilo pomembno, da sezono z zadnjimi tekmami državnega prvenstva zaključim dobro, predvsem v tehničnih disciplinah, kar mi je uspelo. S tem sem zadovoljna in tako je potem lažje začeti priprave na naslednjo. Hitre discipline na Peci so mi predstavljale dober trening.

 

Ko ste pred dvema sezonama začeli z nastopi v svetovnem pokalu, je bila vaša paradna disciplina veleslalom, v lanski in letošnji sezoni pa ste precej več točk zbrali v slalomu. Kje vi vidite razloge za to in za precejšnja nihanja na vaši rezultatski krivulji?

V skupku sezone sem nabrala več točk v slalomu, ker sem se bolj redno uvrščala med dobitnice točk, v veleslalomu mi je s kakšnim rezultatom manj vseeno uspelo nabrati nekaj točk.

V letošnji sezoni vidim razlog za nihanje v tem, da ravno ko sem prišla v dobro formo, sem zbolela in sem potem zaradi napornega urnika potrebovala kar dolgo, da sem prišla k sebi. In ravno ko sem se pobrala, sem zopet zbolela. Ti dve bolezni sta mi pobrali kar nekaj moči in energije. Tudi nasploh bo treba delati na konstantnosti, ki mi lahko prinese več dobrih rezultatov.

 

Na tekmah v mlajših kategorijah ste uspešno nastopali v superveleslalomu. Razmišljate o tem, da bi v prihodnjih sezonah nastopali v obeh hitrih disciplinah tudi na tekmah najvišjega nivoja?

Za zdaj bosta prioriteta ostali obe tehnični disciplini, ko pa bom stabilna in konstantna v njiju, pa ne izključujem možnosti dodajanja tudi superveleslaloma, morda smuka.

 

Kako bodo potekale vaše priprave na prihodnjo sezono? Imate program priprav že načrtovan?

V naši ekipi že skrbno načrtujemo program priprav za poletje in naslednjo sezono. V aprilu bomo izkoristili še dobre snežne razmere za smučanje, potem pa bo za nekaj časa v prvem planu kondicijska priprava.

 


Vir: SGlasnik (MaN)

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.