SL EN DE

Novice

V MESTO PRIHAJATA SHOTS IN ZEBRA

Filmsko-festivalski teden bo potekal od sobote, 29. julija do sobote, 5. avgusta.

  • 26 julij 2023
  • Število pogledov: 240
V MESTO PRIHAJATA SHOTS IN ZEBRA

V mestnem jedru Slovenj Gradca in pred dvorcem Rotenturn bosta od sobote 29. julija do sobote 5. avgusta potekala festivala Shots in Zebra. Oba festivala sta brez vstopnine. Vsi filmi so podnaslovljeni s slovenskimi podnapisi. Filmsko-festivalski teden bo otvoril mednarodni festival animiranega filma Zebra.

Na festivalu Zebra, ki bo letos potekal že šestič, se bo na petih prizoriščih (D.tajl Concept Store, Koroški pokrajinski muzej, Koroška galerija likovnih umetnosti, Rojstna hiša Huga Wolfa ter večerna projekcija v središču mesta pri konju) predstavilo 28 filmov in 15 različnih držav.

Večerni program festivala Zebra (namenjen ponočnjakom 12+) bo letos otvoril animirani film z naslovom Divji petelin: Skrivnostno življenje v letu in četrt, ki je nastal v okviru projekta Pohorka na pobudo Regionalne razvojne agencije Koroška. »Koroški ustvarjalci filma, Peter Zajc kot scenarist, Aleš Gangl kot oblikovalec zvoka ter Jernej Kovač Myint kot režiser, animator in ilustrator, ki je tudi kreativni vodja festivala, so predpremiero svojega filma želeli deliti s kom drugim kot z domačim občinstvom in prijateljico Zebro. Ta jim je z veseljem namenila par minut, preden se večer požene v tekmovalni krog animiranih filmov,« je sporočila 12-članska ekipa Zebre, ki jo vodi Maša Flogie.

Obiskovalce Zebre bo po festivalskih prizoriščih in po festivalskem programu vodil Zebrin zemljevid. Pesto bo tudi obfestivalsko dogajanje v središču mestnega jedra: poslikava obraza; filmsko friziranje (Usagi Studio); kreativna delavnica (Ljubko Handmade); otroški motorični parkec Ogi (Jernej Šotl); Zebra, poznaš to Zgodbo? (Mojca Ruter); lov na Zebrin zaklad; Radovedni Popek na Zebri (KPM).

Po Zebri – SHOTS!

Osmi filmski festival SHOTS bo potekal med 3. in 5. avgustom na dvorišču graščine Rotenturn. Po besedah direktorja festivala SHOTS Toma Novosela bo letos postregel z 19 kratkimi filmi iz 12 različnih držav. Letos prvič se bodo na festivalu predstavili filmi iz Japonske, Izraela, Indije in Združenih držav Amerike. »Zato so tudi filmi raznoliki ne le žanrsko, ampak tudi kulturno,« je povedal Tomo Novosel.

Projekcije filmov se bodo začele ob 21. uri, prizorišče pa bo s ponudbo hrane in pijače odprto že ob 19. uri.

Zadnji festivalski večer bodo za oba festivala podelili nagrade. Nagrade bo podelila mednarodna strokovna žirija v sestavi: Marko Šantić (režiser/Slovenija), Harry Schäfer (igralec/Nemčija), Lana Vatsel (igralka/Hrvaška) in Stefan Langthaler (režiser/Avstrija).

Žirija bo podelila podeli sedem SHOTS nagrad v različnih kategorijah ter tri enakovredne ZEBRA nagrade. Oba festivala imata še posebno nagrado – nagrado občinstva, ki jo »podelijo« obiskovalci preko analognega glasovanja na Zebri (glasovnice) oz. mobilnega glasovanja, ki poteka vsak večer po končani filmski projekciji na festivalu SHOTS.

Podžupanja Martina Šisernik se je ekipi festivala Zebra in SHOTS zahvalila za dosedanje dobro delo in promocijo filmske kulture in pohvalila izjemen program, ki so ga pripravili za letos. Po besedah vodje oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve Darka Sagmeistra je festival največji dogodek v mestu, ki ga ne organizira občina ali njen javni zavod Spotur, pač pa ekipa entuziastov, s katerimi je veselje sodelovati.  

 

SHOTS je v osmih letih: 

... pogledal 8736 prijavljenih filmov. 

... v Slovenj Gradcu gostil 113 mednarodnih avtorjev. 

... bil na platformi Filmfreeway kar petkrat označen kot eden izmed top 100 filmskih festivalov na svetu. 

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.