SL EN DE

Novice

VLADA NA REGIJSKEM OBISKU NA KOROŠKEM

Središče dogajanja je Slovenj Gradec, kjer se je vlada srečala z župani koroških občin, predstavniki gospodarstva in podjetniki.

  • 27 september 2023
  • Število pogledov: 139
VLADA NA REGIJSKEM OBISKU NA KOROŠKEM

Predsednik vlade dr. Robert Golob se z ministrsko ekipo danes mudi na delovnem obisku na Koroškem. Središče dogajanja je Slovenj Gradec, kjer se je vlada srečala z župani koroških občin, predstavniki gospodarstva in podjetniki.

Kot so sporočili iz vladnega kabineta, je skupno srečanje namenjeno pregledu tega, kar je bilo v dobrem mesecu po poplavah že narejenega. Predstavili so posamezne že sprejete ukrepe ter načrte do konca leta.

Vladni obisk v regiji je priložnost za predstavnike občin, gospodarstva, podjetnikov in nevladnih organizacij, da izrazijo svoja pričakovanja  glede obnove in opozorijo na težave, ki so jih zaznali na terenu dober mesec dni po poplavah.

Po poročanju STA bo na Koroškem že prihodnji teden na terenu trideset novih ekip. Predsednik vlade je napovedal, da bodo kmalu na individualne razgovore povabili vseh 222 družin, ki so v avgustovski ujmi utrpele več kot 150.000 evrov škode. Po napovedih predsednika vlade bo državna tehnična pisarna za območje Koroške v Črni na Koroškem. Država naj bi prihodnji teden začela sproščati finančna sredstva za odpravo posledic ujme.

Iz državnega proračuna bodo izplačali več kot 500 milijonov evrov. Od tega bo največ, okoli 222 milijonov evrov, predplačil lokalnim skupnostim na podlagi predhodnega programa odprave posledic nesreče največ do višine 40 odstotkov predhodno ocenjene neposredne škode na stvareh. Okoli 106 milijonov evrov bo povračil intervencijskih stroškov občin ter stroškov sil zaščite in reševanja in pomoči v času od 4. do 31. avgusta. Vlada bo 43 milijonov evrov izplačala izrednih denarnih socialnih pomoči in izrednih denarnih socialnih pomoči za najem stanovanja, 47 milijonov evrov za interventne ukrepe na vodni infrastrukturi, 50,4 milijona evrov pa za interventne ukrepe na cestni in železniški infrastrukturi.  

Kot so zapisali na spletni strani vlade, intenzivno pripravljajo zakon o obnovi in razvoju, ki bo dal odgovore na zagotovitev učinkovite sanacije: »Del odgovora pa bo zagotovo dala tudi državna tehnična pisarna s svojimi izpostavami.«

Včeraj se je na prvi seji že sestal 14-članski svet za obnovo po poplavah, ki ga vodi gradbeni inženir in projektant mostov Marjan Pipenbaher. Kot je povedal v pogovoru v Odmevih bo ključna ureditev zakonodaje, ki bo omogočila hitrejše postopke in izvedbo. Postopki za pridobitev gradbenih dovoljenj, raznih soglasij in mnenj so po njegovih besedah trajajo absolutno predolgo.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je na novinarski konferenci po seji sveta poudaril, da bo treba k obnovi pristopiti strokovno in pametno.

Po današnji prvi seji vlade na poplavnih območjih se bo čez nekaj tednov odpravila še na en terenski obisk – v Zgornjo Savinjsko dolino.  

 

Vir: gov.si, mmc

Foto: Aleš Uršej

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.