SL EN DE

Novice

ZA NAMI JE USPEŠNA JAVNA OBRAVNAVA

  • 15 marec 2023
  • Število pogledov: 592
ZA NAMI JE USPEŠNA JAVNA OBRAVNAVA

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler: »Gre za dolgo trajajočo spremembo aktualnega, sprejeta občinskega prostorskega načrta. Gre za tretje spremembe in dopolnitve (SDOPN3) in umeščanje različne infrastrukture, ki je bila s sprejetjem OPN-ja v letu 2017 izločena in pa nekaj drugih podrobnih prostorskih izvedbenih pogojev (PIP), s katerimi opremljamo določena področja. Gre že za drugo javno obravnavo tega akta. Potrebna je, ker je skozi ves postopek, ki ga vodimo že pet let, prišlo do določenih stvari, ki jih moramo vnesti v ta akt in je treba o spremembah in dopolnitvah seznaniti širšo javnost.«

Po besedah župana gre za več aktivnosti: od umeščanja cestne infrastrukture (južna obvoznica),  priprava podjetniške cone v Pamečah in parcelacija ter javna dražba zemljišč v tej coni, gre tudi za zadrževalnik na območju Podhomca. »Občani in občanke imajo možnost podati svoje pripombe, svoje želje in potrebe. Do njihovih stališč se bomo opredelili. Akt je javno razgrnjen, do konca meseca pa je možno na obrazcih podati pripombe in želje,« je povedal slovenjgraški župan Tilen Klugler.

Vsa gradiva so objavljena na spletnih straneh Mestne občine Slovenj Gradec, kjer je zabeleženih že več kot 1200 ogledov. Gradivo je razgrnjeno tudi v avli Mestne občine Slovenj Gradec. Ogled je možen ob ponedeljkih, torkih in četrtkih od 8. do 15 ure, ob sredah od 8. do 17. ure, ob petkih pa od 8. do 13. ure.

Vsebino sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta sta na javni razpravi predstavila mag. Mateja Kukovec in Gašper Žemva (ZUM d. o. o.).  V razpravo so se s svojih strokovnih področij vključevali tudi Marinka Konečnik Kunst iz podjetja ZUM d. o. o., Rozalija Lužnik iz Mestne občine Slovenj Gradec, mag. Petra Kralj Marhold iz Direkcije Republike Slovenije za vode, projektna pisarna Maribor, vodja hidrološko hidravlične študije za Mislinjo in Homšnico, Domen Lajevec iz podjetja EHO projekt d. o. o., projektant tehničnih rešitev za Homšnico Martin Kos iz podjetja Vodnogospodarski biro Maribor d. o. o. in odgovorni vodja projekta za Mislinjo Zoran Fujs iz podjetja HIDROPRO.

Druga javna razgrnitev dopolnjenega osnutka temelji na spremembah in dopolnitvah, ki so posledica upoštevanja sprejetih stališč občank in občanov podanih na prvi javni razgrnitvi in izdelanih dodatnih strokovnih podlag, ki so nastale z usklajevanji nosilci urejanja prostora. Občina si ves čas prizadeva in se trudi zagotoviti čim večjo transparentnost pri sprejemanju prostorskega aktov. Temu je bila namenjena tudi druga javna razgrnitev dopolnjenega osnutka.

Prva javna razgrnitev je bila predstavljena tudi na družbenih omrežjih, s ciljem, da bi čim večjemu število občanov zagotovili dostop do informacij, ki si jih želijo oziroma jih potrebujejo. Enako bomo ravnali tudi tokrat.

Zakon o prostorskem načrtovanju, ki je podlaga za vodenje postopka, natančno predpisuje faze postopka in obvezne strokovne podlage, ki so sestavni del prostorskega akta ter seveda način vključevanja javnosti, ki se precej razlikuje od kasneje sprejetega zakona in njegovih sprememb, ki veljajo danes. Po tem zakonu se javnost vključuje v fazi javne razgrnitve, zato si občina nenehno prizadeva obveščati javnost tudi preko neformalnih postopkov, kot je bila na primer izvedba delavnice z naslovom »Vizija Slovenj Gradec«.

Slovenj Gradec je med 17. avgustom in 17. septembrom 2021 izvedel javno razgrnitev dopolnjenega osnutka tretjih sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Mestne občine Slovenj Gradec. V sklopu te razgrnitve je potekala javna obravnava v kateri so občanke in občani podali preko 80 pripomb in predlogov. Do teh je bilo sprejeto strokovno stališče in tudi predstavljeno javnosti, prav tako pa je pisno strokovno stališče dobil vsak pobudnik vseh osemdesetih pripomb.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.