SL EN DE

Novice

ZA PRAZNIK DELA SPROŠČENO V HRIBE

Vabljeni na tradicionalno srečanje pri planinski koči na Kremžarjevem vrhu 1. maja, ob 11. uri.

  • 28 april 2024
  • Število pogledov: 252
ZA PRAZNIK DELA SPROŠČENO V HRIBE

Tradicionalno prvomajsko srečanje na Koči pod Kremžarjevim vrhom vedno privabi številne prebivalce Mislinjske doline, tudi tiste, ki morda čez leto niso pogosto v hribih.

 

Med kočami ob Slovenski planinski poti – razširjeni slovenski transverzali – na območju Mislinjske doline delujejo Grmovškov dom, Poštarski dom pod Uršljo goro, Dom na Uršlji gori in Koča pod Kremžarjevim vrhom; vsi so redno oskrbovani in nudijo prehrano in prenočišča. Domačini imajo še posebej radi z različnih izhodišč lažje dostopen Kremžarjev vrh. Narava tam okoli je neokrnjena, na koči v lasti Planinskega društva Slovenj Gradec pa se skozi vse leto odvijajo različni dogodki. Tradicionalen in najbolj razširjen je prvomajski pohod na Kremžar'co, srečanje ob prazniku dela prirejata Mestna občina Slovenj Gradec in slovenjgraško planinsko društvo.

 

Kot pravi predsednik društva Danilo Goljat, bodo letos popolnoma zaključili z obnovitvenimi deli na koči. Manjka še notranja ureditev, potem pa jo bodo s kratko slovesnostjo uradno predali namenu. Poti, ki vodijo na Kremžarjev vrh, so odlično označene, posodobili so jih markacisti iz PD SG. Na Kremžar'co vodijo ljudi različni vzgibi in želje. Ob bližnji kapelici se odvijajo svete maše, nekateri tja pridejo pozvonit za uresničitev dobrih želja, nekateri tekmujejo sami s seboj in si želijo osvojiti Kremžarjev vrh stokrat v enem letu, drugi kočo obiščejo zaradi druženja, spet drugi gredo v nedeljo zjutraj na pečena jajca z ocvirki.

 

Planinska vodnica Tanja Slatinek, varuhinja gorske narave, gorska stražarka, vodja mladinskega odseka pri PD SG in strastna pohodnica s tenkočutnim odnosom do narave, se poda na planinski sprehod, da se naužije svežega zraka, umiri in občuduje lepoto okrog sebe. »Zelo rada imam kočo in njeno okolico, čeprav vedno niti ne grem pozdravit svojih kolegov planincev, ker si vzamem kak popoldne samo zase. V okolici Kremžarjevega vrha imam svoje kotičke, kjer se najraje usedem, fotografiram in opazujem, kako se narava spreminja. Tišina mi zelo dobro dene, da sem lahko malo tudi sama s seboj. Tako se rodi spet kakšna nova zgodba, kak nov načrt, nov izlet za otroke … V vsakem letnem času je narava popolnoma drugačna in vedno znova me preseneča, kako jo doživljamo različno skozi letne čase,« je razgrnila svoje občutke.

 

Tudi namen izvedbe fotografskega natečaja PD SG za osnovnošolsko mladino je vzpodbujanje otrok k opazovanju narave. Okrog Kremžarjevega vrha je ogromno naravnih zakladov, ki jih je potrebno zavarovati. Velike probleme v naravnem okolju, tako tudi na Kremžar'ci, povzročajo preobilno nabiralništvo, na primer borovnic, in motorna vozila. »Odkar je vzpostavljena cesta do koče zaradi gradnje in sanacije objekta, so se, kljub temu da gre za zasebno in gozdno cesto, ljudje navadili do koče pripeljati s štirikolesniki, motornimi vozili, kar ni dobro ne za okolje in ne za planince, ki hodijo tam naokrog,« je še pojasnila.

 

V šali pravijo: kdor še ni bil na Kremžar'ci, ni Slovenjgradčan 

 

Poleg prvomajskega srečanja se na koči in v njeni okolici odvijajo še razna predavanja, na kulturni praznik branje poezije, izobraževanje za zimsko tehniko, zimski in poletni tabori. Do tja pripeljejo organizirani tradicionalni pohodi slovenjgraškega planinskega društva, najbolj znana sta Žolnirjev in Šisernikov. Največ nočitev beležijo pohodniki, ki prečijo Pohorje. Kočo je možno rezervirati za najem, za praznovanje ali drugačno druženje, v njej je na razpolago 8 postelj in 10 skupnih ležišč. Že drugič je v teku razpis za njenega skrbnika.

 

 

Vir: SGlasnik (AP)

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.