SL EN DE

Novice

ZADNJI DNEVI DELOVANJA APLIKACIJE POPLAVE 2023

V času delovanja aplikacije na prizadetih območij 40.889 prostovoljcev. Roko pomoči potrebnim bodo tudi brez aplikacije nudili še v prihodnje.

  • 1 oktober 2023
  • Število pogledov: 87
ZADNJI DNEVI DELOVANJA APLIKACIJE POPLAVE 2023

Aplikacija Poplave 2023, ki jo je po katastrofalnih poplavah aktivirala uprava za zaščito in reševanje in je prijavni obrazec, namenjen ponudbam pomoči prizadetim, bo aktivna le še do vključno 10. oktobra 2023.

Sandi Curk, poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko, ki je bila nosilec delovanja aplikacije: »Aplikacija poplave 2023, ki je bila aktivirana 8. avgusta z 10. oktobrom zapira. V tem časovnem intervalu smo dosegli 35.000 prijav s strani državljank in državljanov, ki so želeli ponuditi roko pomoči prizadetim v poplavah, bodisi v obliki prostovoljnega dela, storitveni pomoči, pomoči pri nastanitvi s predajo nepremičnin in materialno tehnični pomoči. Namen pomoči prizadetim je ob pomoči aplikacije in številnih humanitarnih društev in nevladnih organizacij, dosegel svoj namen in postavil nove temelje, sooblikovanja pomoči tudi za morebitne nesreče v prihodnjem času.«

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bilo največje število udeležencev, napotenih kot prostovoljcev, ob dnevu solidarnosti, in sicer 11. 957. Največje število napotenih gradbenih strojev v enem dnevu smo zabeležili 30. avgusta,  ko je bilo na prizadeto območje napotenih 51 bagrov in tovornih vozil z vozniki in strojniki.  

 

Na Koroško 250 palet opeke in 150 bal sena

 

»Poleg številnih materialnih in gradbenih sredstev, ki so bili donirani, smo v mesecu septembru ob pomoči Slovenske vojske na Koroško zagotovili prevoz donacije, in sicer 250 palet modularne opeke. V teh zadnjih dneh delovanja aplikacije je poleg popolnitve zahtevkov s prostovoljci pomoč usmerjena tudi v donacije za oskrbo rejnih živali na poplavnih območjih. Tudi v tem primeru je bilo ob pomoči Slovenske vojske samo v zadnjem tednu septembra na prizadeto področje prepeljanih več kot 150 bal sena,« je sporočil Sandi Curk.

Vse občine na prizadetem območju niso vodile evidence o dejanski udeležbi prostovoljcev. Na upravi za zaščito in reševanje zato ocenjujejo, da se je, v celotnem časovnem intervalu delovanja aplikacije Poplave 2023, skupaj delovnih akcij udeležilo 40.889 prostovoljcev. V zadnjih dvajsetih dnevih so največ k prostovoljstvu pripomogle gospodarske družbe, ki so z organiziranimi skupinami prihajale na pomoč prizadetim.

 

Pomoč bo še potrebna

 

»Ocenjujem, da smo uspešno zagotavljali pomoč prizadetim in bomo to pomoč v sodelovanju z državljankami in državljani tudi nadaljevali. Zavedamo se, da bo ta pomoč v prihajajočem času še potrebna in prizadetih ne bomo pozabili,« je napovedal Curk.

»V prihajajočih dnevih je še vedno potrebna pomoč prizadetim kmetom v obliki krme in istočasno prosimo vse donatorje, ki bi lahko pripomogli in namenili krmo prizadetim, da nam to sporočijo to preko aplikacije ali na naš e-poštni naslov stabcz.notranjska@urszr.si ali na telefonski številki: 070 428-321 ali 070 745 628. V prihodnjih dneh bodo občine na prizadetih področjih, zaradi ugodnih vremenski razmer organizirale več delovnih akcij, tudi v tem primeru verjamemo na sodelovanje več prostovoljcev,« so še sporočili iz štaba civilne zaščite za Notranjsko.

»Hvala vsem vam spoštovane državljanke in državljani, predstavniki medijev, ki ste nam bili v tako velikem številu moč in energija, da smo skupaj ustvarili zgodbo, katera je slonela na vrednotah solidarnosti in humanitarnosti s sporočilom ČLOVEK ČLOVEKU ČLOVEK,« je zapisal Sandi Curk.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.