SL EN DE

Novice

ZDRAVSTVENI DOM BO DOBIL PRIZIDEK

  • 12 marec 2024
  • Število pogledov: 179
ZDRAVSTVENI DOM BO DOBIL PRIZIDEK

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler in župan občine Mislinja Bojan Borovnik sta danes skupaj z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel in direktorico Zdravstvenega doma Slovenj Gradec Marjeto Vaupot odkrila temeljni kamen prizidka k zdravstvenemu domu v Slovenj Gradcu.

Naložba je vredna  sedem milijonov evrov z DDV. Ministrstvo za zdravje sofinancira investicijo v višini 1.469.990,80 evrov, Eko sklad v višini 586.774,19 evrov. Razliko bo zagotovila Mestna občina Slovenj Gradec z lastnimi sredstvi.


Prizidek bo v velikosti 14,00 m x 33,86 m. Bruto tlorisna površina prizidka bo 2.436,15 m² in neto tlorisna površina 1.996,37 m². Z izvedbo investicije, ki bo zaključena v dveh letih, bo zdravstveni dom pridobil za:

  • Zdravstveno varstvo predšolskih otrok in mladine/ 88,69 m²
  • Center za krepitev zdravja/ 308,91m²
  • Patronažna služba/ 104,04 m²
  • Splošna medicina/ 829,11 m²
  • Komunikacijski in tehnični prostori/ 665,62 m²

 

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je opozoril, da je obstoječa stavba zdravstvenega doma iz leta 1979. »V tem času se je marsikaj spremenilo. Prostorska stiska je res velika, zato je moral zdravstveni dom svoje dejavnosti že seliti na lokacije izven doma,« je rekel župan. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je na slovesnosti poudarila, da smo lahko v Sloveniji upravičeno ponosni na model primarnega zdravstvenega varstva in da ministrstvo za zdravje podpira naložbe vanj. V okviru obiska je komentirala tudi problematiko sodelovanja med zdravstvenim domom in slovenjgraško splošno bolnišnico pri zagotavljanju 24 urne dežurne službe. Dejala je, da je poti, kako lahko pridemo do sodelovanja, več. Zanikala je namige o ukinitvi urgentnega centra v Slovenj Gradcu. »To ne more biti res. Koroška urgentni center potrebuje,« je zagotovila. Naložbo v nov prizidek je pozdravil tudi Bojan Borovnik, župan občine Mislinja, soustanoviteljice zdravstvenega doma.         

 

O zdravstvenem domu 

 

Zdravstveni dom Slovenj Gradec je v zadnjih letih povečal svoje delovanje s številnimi novimi programi in storitvami. Že leta 2015 je z delom začela referenčna ambulanta, ustanovili so Center za krepitev zdravja, leta 2018 so uredili prostore za fizioterapijo in rehabilitacijo ter Zdravstveno vzgojo in začeli izvajati regijski projekt mobilne ambulante za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti. Storitve fizioterapije in rehabilitacije so lani poleti preselili v prostore kompleksa Agualatio. Na področju digitalnega opismenjevanja starejših izvajajo pilotni projekt Kažipot. 

Hkrati z naraščanjem števila programov se je večalo tudi število ambulant, predvsem pa zaposlenih. Leta 2015 je bilo v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec zaposlenih 71 ljudi, danes jih je 156.

 

 

»V zadnjem letu smo pridobili dva nova zdravnika, zdaj deluje devet ambulant, kar glede na leto 2015, ko so delovale le tri, pomeni velik doprinos. Imamo tudi šest specializantov, še vedno vabimo nove. Uspešno smo pridobili tudi dve novi pediatrinji. Po več letih smo pridobili specializacijo s področja ortodontije. Maja smo pridobili novo zobozdravnico, tako da imamo zdaj vse zobozdravstvene ambulante polne. Nekaj težav je na področju ginekologije zaradi porodniških odsotnosti in odhodov.  Že v prejšnjih letih smo pridobili specializante medicine dela, prometa in športa, družinske medicine, gastoentereologije, psihiatrije in kliničnega psihologa. Kadrovsko področje smo vseskozi krepili skladno z razvojem. Tudi v prihodnje se bomo trudili kadrovski načrt prilagajati dejanskim razmeram,« je povedala direktorica Marjeta Vaupot.

 

Prostorska stiska

 

V zdravstvenem domu se soočajo z veliko prostorsko stisko. V preteklem letu so  v bazenski kompleks Aqualatio preselili fizioterapijo, Center za krepitev zdravja pa na lokacijo Glavni trg 1, da so lahko zagotovili nove prostore za nove ambulante družinske medicine. Medicino dela, prometa in športa izvajajo v kletnih prostorih. Trenutno nimajo več prostora za pridobivanje novih programov za občane in občanke, saj jih ni kam umestiti.

 

 

Zdravstveni dom Slovenj Gradec deluje kot samostojni zdravstveni zavod na področju osnovnega zdravstvenega varstva za občane Mestne občine Slovenj Gradec in Občine Mislinja. Deluje na dveh lokacijah; v zdravstvenem domu na Partizanski poti 16 v Slovenj Gradcu in v Zdravstveni postaji v Mislinji, na naslovu Šentlenart 34.

 

Naložba v Mislinji

 

Marjeta Vaupot: »Skupaj z občino Mislinja smo se prijavili na razpis ministrstva za zdravje in pridobili dva velika prostora v velikosti okoli 400 kvadratnih metrov v centru Lopan. Tja smo umestili dve  zobozdravstveni ambulanti in prostore za fizioterapijo. Zgotovili smo najsodobnejšo opremo, ki omogoča še bolj kakovostno delo in oskrbo bolnikov. Na stari lokaciji ostajajo ambulanta družinskega zdravnika, patronažna služba, nega na domu in izvajanje sistematike«.

 

 

Zdravstveni dom izvaja neprekinjeno, 24-urno osnovno zdravstveno varstvo. V to delo se vključujejo tudi zasebniki, ki imajo svoje prostore v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec. Oboje velja tudi za zobozdravstveno dejavnost. Direktorica Marjeta Vaupot, ki bo z avgustom nastopila tretji mandat na čelu zdravstvenega doma, med prioritetami prihodnjega obdobja izpostavlja zagotovitev dodatnih prostorov v novem prizidku ter ureditev obstoječih.

 

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.