SL EN DE
  • Anja Slapničar, oblikovalka keramikeSkodelica iz glin in peskov s poplavljenih območij Slovenj Gradca

  • Licitacija hlodovine

  • Stol in miza (2011), akril in platnoBogdan Borčić

  • Semenji dan v mestu

  • doprsni kipFranc Ksaver Meško

  • Foto: Aleš MlačnikPoplave na Koroškem, avgust 2023

 
Search

Aktualne novice in obvestila

PODPORA INVALIDOM NI PRIVILEGIJ. TO JE ČLOVEKOVA PRAVICA!

  • 30 november 2022
  • Število pogledov: 350
PODPORA INVALIDOM NI PRIVILEGIJ. TO JE ČLOVEKOVA PRAVICA!

Damjan Hovnik, predsednik Društva paraplegikov Koroške,  je spomnil, da je Organizacija združenih narodov 3. december razglasila za mednarodni dan invalidov. »Invalidi včasih potrebujemo več podpore s strani skupnosti. Da dosežemo enake življenjske pogoje kot ostali državljani. Na takšno podporo ne smemo nikoli gledati kot na privilegij. To je človekova pravica,« je rekel Damjan Hovnik.

»S projektom 'Občina po meri invalidov' smo bližje uresničitvi vizije , da imamo tudi invalidi pravico živeti polno življenje, seveda pa projekt ni prijazen le do invalidnih oseb. Odprava arhitektonskih ovir ne olajša vsakdana le invalidom, pač pa tudi starejšim občanom, mamicam z otroškimi vozički ter drugim,« je izjavil predsednik Društva paraplegikov Koroške.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Kluger je spomnil, da je lokalna skupnost sprejela več strateških dokumentov, ki so vodilo za izboljšanje bivanjskih pogojev, za odpravo arhitektonskih in drugih ovir, vse za omogočanje neodvisnega življenja invalidov. Tilen Klugler je dejal: »Invalidom poskušamo omogočiti kar se da dostojno življenje v naši mestni občini. Ravno zaradi tega smo oblikovali Svet za invalide, ki je posvetovalno telo preko katerega se sliši glas organizacij. Prav je, da se te organizacije obrnejo na nas, da opozorijo na vse morebitne težave pri njihovi mobilnosti. Naša obveza pa je, da vse to slišimo in implementiramo v okolje.«

Usmeritve in zaveze ne ostajajo le na papirju, saj jih Mestna občina tudi udejanja na primer pri gradnjo bazenskega kompleksa Aqualatio, ki je dostopen tudi gibalno oviranim osebam, pri prenovi ulic, ki so po novem opremljene s taktilnimi oznakami pri urejanju klančin, gradnji dvigal, urejanju namenskih parkirni mest in še bi lahko naštevali.

Dušan Stojanovič, poslanec v državnem zboru, je v nagovoru opozoril, da je vključenost invalidov v družbo bistveni pogoj za dejansko uveljavitev spoštovanja človekovih pravic, trajnostni razvoj ter mir in varnost. »Zavzemanje za uresničevanje pravic invalidov ni zgolj stvar pravičnosti, temveč je tudi naložba v skupno prihodnost. Tudi zato izbira teme letošnjega svetovnega dne invalidov ni naključna: »Transformativne rešitve za vključujoč razvoj: vloga inovacij pri spodbujanju dostopnega in pravičnega sveta«. Kajti novi izzivi zahtevajo inovativnost pri upravljanju z razpoložljivimi viri. Kompleksne in medsebojno povezane krize, s katerimi se danes sooča človeštvo, vključno s šoki, ki so posledica pandemije COVID-19, vojne v Ukrajini in drugod po svetu, prelomnice v podnebnem smislu, predstavljajo humanitarne izzive brez primere, pa tudi grožnje za svetovni obstoj in ohranitev civilizacijskih dosežkov,« je zapisal Dušan Stojanovič.

Mestni občini Slovenj Gradec se je zahvalil za skrb in prizadevanja na področju obravnave invalidske problematike. Vsem invalidom in osebam, ki so vpete v delo z invalidi in invalidskimi organizacijami se je zahvalil za požrtvovalnost in predanost ter ob svetovnem dnevu invalidov zažele, »da bi čim več ljudi prepoznalo pomen ozaveščanja in skrbi, ne le za invalide, temveč za vse ranljive in pomoči potrebne skupine naših sodržavljank in sodržavljanov«.

V kulturnem programu so nastopili: Tretja osnovna šola Slovenj Gradec, Društvo Sožitje, Zavod Risa in igralka Metka Pavšič. Program je vodila Janja Gašper, tolmačica je bila Darja Fišer

Ste opazili težavo?

Povejte nam... Potrudili se bomo da težavo oz. predlog uspešno odpravimo ali uredimo.
CAPTCHA image
Zgornjo kodo vpišite v spodnje polje
Kje nas najdete
  • Šolska ulica 5
  • 2380 Slovenj Gradec
Uradne ure
  • Ponedeljek: 8.00 - 10.00, 11.00 - 14.30
  • Sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
  • Petek: 8.00 - 12.00

Pridružite se nam na dogodkih

«april 2024»
pon.tor.sre.čet.pet.sob.ned.
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.