• Zimske radosti

  Na Kopah

 • Maturantski ples

  Srednja šola Slovenj Gradec in Muta otvorila sezono maturantskih plesov

 • Licitacija najboljše slovenske hlodovine v Slovenj Gradcu

  Najvišjo ceno dosegel hlod gorskega javorja

 • Katra Fratar

  Na dvorišču graščine Rotenturn

 • Aqualatio s Parkom urbanih športov

  Vodne in športne aktivnosti za vse generacije

 • Podelili smo najvišja priznanja na področju športa

  Duo Kamikazete – prvič na Koroškem

Aktualne novice in obvestila

ZLATI NA DOGODKU ZLATI KAMEN 2023

Mestna občina Slovenj Gradec je prejela zlati certifikat ISSO za leto 2023 za razvojno odličnost in doseganje standarda občine dobrega življenja.

 • 6 marec 2023
 • Število pogledov: 518
ZLATI NA DOGODKU ZLATI KAMEN 2023

Uvrstili smo se na 41. mesto med  vsemi slovenskimi občinami, ki ponujajo prebivalcem kakovostno raven življenja in jih odlikuje solidna in uravnotežena stopnja doseženega razvoja.

V analizi najbolj izstopata trg dela in življenjski standard. Tu se Slovenj Gradec uvršča v prvo desetino slovenskih občin.  Izrazito nadpovprečna (torej v zgornjo četrtino) je tudi uvrstitev na področjih izobrazbe in socialne kohezije. Položaj je prav tako nadpovprečen na področju gospodarstva in proračunske učinkovitosti. Okoljski indeks uvršča Slovenj Gradec blizu zlate sredine. Šibka točka občine so demografska gibanja. A to je značilnost regije v celoti, omeniti pa moramo, da se tudi tu Slovenj Gradec uvršča blizu sredine, ugotavljajo avtorji analize.

Izstopajoče prednosti občine so: stanovanjski standard (Slovenj Gradec ima najvišji indeks stanovanjskega standarda med vsemi občinami v Sloveniji), aktivna občina (spodbujanje stanovanjske gradnje, nadpovprečna sredstva za socialno varnost, družino in povezovanje, za kulturo in spodbujanje podjetništva), delovna mesta (v zgornji desetini slovenskih občin po številu delovnih mest), študijska aktivnost (med kraji z največjim deležem prejemnikov diplom med prebivalci), podjetniška klima (nadpovprečne vrednosti kazalnika gostota podjetij in dinamika nastajanja novih podjetij).

Razvojni izzivi Mestne občine Slovenj Gradec pa so povezani z dinamiko staranja prebivalstva, brezposelnostjo mladih in obremenitvijo s hrupom.

Izhodišče za podelitev certifikata je Indeks ISSO, ki je sestavljen iz večjega števila kazalnikov, izvedenih iz statističnih, finančnih in gospodarskih podatkov o občini. Meri doseženo stopnjo razvitosti občine. Je rezultat večmesečnega raziskovalnega dela o razvojnem napredku slovenskih občin v sklopu raziskovalnega projekta in izbora Zlati kamen.

Sistem ISSO zajema podatke za prav vseh 212 slovenskih občin. V analizo je vključenih 54 kazalnikov, ki so urejeni po osmih področjih (demografija, proračunska učinkovitost, gospodarstvo, trg dela, izobrazba, življenjski standard, socialna kohezija in okolje). Za vsako od teh področij je pripravljen sestavljen indeks. Za še boljši pregled so indikatorji razdeljeni na v tri skupine: kazalnike stanja, aktivnosti in dinamike sprememb.


 

Ali ste opazili kakšne težave v našem mestu?

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.