SL EN DE
  • Anja Slapničar, oblikovalka keramikeSkodelica iz glin in peskov s poplavljenih območij Slovenj Gradca

  • Prvi maj

  • Stol in miza (2011), akril in platnoBogdan Borčić

  • Gremo v mesto

  • doprsni kipFranc Ksaver Meško

  • Foto: Aleš MlačnikPoplave na Koroškem, avgust 2023

 
Search

Aktualne novice in obvestila

REŠEVANJE ZAPOSLENIH V ADIENTU: NA POVABILO ŽUPANA SLOVENJ GRADEC OBISKALA TUDI MINISTRA

Na povabilo župana MOSG Tilna Kluglerja se je danes ob 15.30 v prostorih sejne sobe MOSG odvil sestanek, ki so se ga udeležili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, predsednik GZS Boštjan Gorjup, predsednik GZS Koroška Boštjan Paradiž ter predstavniki podjetja Adient, s katerimi je bila vzpostavljena povezava preko spleta.

  • 23 marec 2021
  • Število pogledov: 1068
REŠEVANJE ZAPOSLENIH V ADIENTU: NA POVABILO ŽUPANA SLOVENJ GRADEC OBISKALA TUDI MINISTRA

"Žalosten sem, da smo se morali danes zbrati tu, ampak upam, da bomo našli rešitev. Čez noč bo 430 oseb ostalo brez službe. Tu ne gre samo zanje, ampak tudi za njihove družine. Kot smo se slišali z vodji Adienta, tu ni več nobene rešitve. Skupaj nam bo uspelo najti nove investitorje, ki bodo začeli novo proizvodnjo." To so le načrti za prihodnost, za sedaj pa so v prvi vrsti ljudje, ki so ostali brez zaposlitve, je še izpostavil župan Klugler. "V tej dani situaciji so nam v interesu ljudje, da jim najdemo nove zaposlitve. Borili se bomo skupaj naprej."

Minister Zdravko Počivalšek je po sestanku dejal, da je država Adientu v zadnjih letih pomagala s štirimi milijoni evrov, "danes pa smo se žal seznanili z njihovimi načrti o tem, da bodo dokončno prekinili s proizvodnjo v Slovenj Gradcu". "Naredili bomo vse, da najdemo nove investitorje," je še dodal. "Slovenska glavna prednost je, da imamo visoko usposobljeno delovno silo." In ne vidi težav, da se ne bi našel kdo, ki bi bil pripravljen sredstva vložiti v nov obrat.

Minister Janez Cigler Kralj je izpostavil, da sta se z ministrom Počivalškom strinjala, da je "ta vlada pripravljena narediti vse kar je mogoče, da se ohrani čim več delovnih mest". Prvo njihovo sporočilo lastnikom je bilo, da so odprti za vse možnosti, toda odločitev lastnikov je dokončna. "Sem pa vseeno optimist, ker da bomo s skupno akcijo proaktivno pomagali tem zaposlenim." Odpuščanja se bodo dogajala postopoma, sproti pa jim bodo z različnimi projekti pomagali k dodatnemu izobraževanju, tudi morebitnemu prekvalificiranju in jih bodo spodbujali, da bodo čim prej našli novo delovno mesto. "Žal res ministrstvo za delo nima vzvodov, da bi ohranilo to podjetje, toda skupaj z ministrstvom za gospodarstvo se bomo borili za vsako delovno mesto."

Boštjan Gorjup, predsednik GZS poziva slovensko poslovno javnost, da pomaga delavcem, ki bodo izgubili službe.

Informacija o načrtovani ukinitvi proizvodnje v slovenjgraški družbi, kjer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, je bila tako za delavce kot za sindikat veliko presenečenje, saj po lanskem odpuščanju 119 delavcev nadaljnjih odpuščanj glede na napovedi niso pričakovali. Povedali so, da ne razumejo, kako se je lahko lastnik ob dobrih rezultatih in kakovostnem delu čez noč tako odločil.

Iz matičnega koncerna pa so v pojasnilih za javnost sporočili, da so notranja preverjanja in pogovori s ključnimi kupci pokazali, da Slovenija z vidika stroškov ni več najboljša država. K odločitvi za zaprtje tovarne v Slovenj Gradcu so tako prispevali slabi obeti za v prihodnje in poslabšanje stroškovne konkurenčnosti.

 

24ur/MOSG

Ste opazili težavo?

Povejte nam... Potrudili se bomo da težavo oz. predlog uspešno odpravimo ali uredimo.
CAPTCHA image
Zgornjo kodo vpišite v spodnje polje
Kje nas najdete
  • Šolska ulica 5
  • 2380 Slovenj Gradec
Uradne ure
  • Ponedeljek: 8.00 - 10.00, 11.00 - 14.30
  • Sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
  • Petek: 8.00 - 12.00

Pridružite se nam na dogodkih

«april 2024»
pon.tor.sre.čet.pet.sob.ned.
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.