• Najlepše mestno jedro v Sloveniji

    Kulturno središče, kjer si bogato izročilo preteklosti podaja roko s sodobnim utripom.

  • 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu

    Slovenj Gradec - zelena destinacija

Aktualne novice in obvestila

SKLEPNA SLOVESNOST OB 770-LETNICI POSVETITVE CERKVE SVETE ELIZABETE

Sinoči ob 18h se je v cerkvi svete Elizabete v Slovenj Gradcu odvil sklepni dogodek obeležitve jubilejnega leta, posvečenega 770-letnici posvetitve cerkve svetnici Elizabeti Ogrski. Cerkev svete Elizabete v Slovenj Gradcu je prva in ena najstarejših cerkva, posvečena Elizabeti Ogrski. Leta 1251 jo je posvetil oglejski patriarh Bertold Andeški, stric Elizabete Ogrske in je pomemben zgodovinski spomenik Mestne občine Slovenj Gradec.

  • 18 november 2021
  • Število pogledov: 579
SKLEPNA SLOVESNOST OB 770-LETNICI POSVETITVE CERKVE SVETE ELIZABETE

Slovenjgraška cerkev, ki letos praznuje častitljivi jubilej – 770 let, je v kasnejših stoletjih doživela mnoge prezidave. Vsako obdobje kulturne zgodovine jo je v mestu z bogato umetnostno tradicijo znalo ozaljšati za novo vrsto pomembnih spomenikov kulturne dediščine. Vendarle pa je vsa stoletja do danes ostala pomenljiv in zgovoren spomenik vrednotam, ki nas lahko tudi danes, v svetu nadute nadvlade brezobzirne gospodarske moči in pomanjkanja solidarnosti, navdihuje in nam kaže pot v prihodnost.

Svete maše, ki je potekala v skladu z ukrepi za zajezitev okužbe, in v kateri je maševal duhovnik Ernest Berložnik, spregovorili pa so tudi drugi duhovniki, med njimi tudi slovenjgraški župnik Simon Potnik, se je poleg župana Tilna Kluglerja in podžupanje Martine Šisernik udeležil tudi veleposlanik Madžarske v Sloveniji, nj. eksc. Andor Ferenc Dávid, ki je v kulturnem programu, ki je sledil sveti maši, zbrane tudi nagovoril v slovenskem jeziku in v nagovoru izpostavil pomen sporočila dobrotnice Elizabete Ogrske še posebej tudi v sedanjih časih epidemije, ko sta medsebojno spoštovanje in skrb za sočloveka še toliko pomembnejša.

V kulturnem programu, ki ga je organizirala Pastoralna zveza župnije Slovenj Gradec, je nastopil tudi Claritet, trio klarinetov, po prireditvi pa so si gostje izmenjali tudi priložnostna darila. V MO SG smo tako sklenili dogajanje v Elizabetinem letu, ki ga je sicer v večji meri zaznamovala epidemija, a je bila večina dogodkov vendarle izpeljanih preko spleta, za kar sta poskrbela javna zavoda Koroški pokrajinski muzej Slovenj Gradec in Spotur, katerih direktorica Marija Lah (Spotur) in direktor mag. Tadej Pungartnik (KPM) sta se prav tako udeležila prireditve, med letom pa bdela nad izvajanjem programa v počastitev tega visokega zgodovinskega jubileja.  


 

Ali ste opazili kakšne težave v našem mestu?

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.