SL EN DE
 • S klikom na sliko prejmete vse informacije!POMOČ ŽRTVAM POPLAV in PLAZOV V AVGUSTU 2023

 • Suhi dolNajpomembnejši vir pitne vode za prebivalce Slovenj Gradca.

 • Učenci, dijaki ...Srečno in uspešno šolsko leto!

 • Poplave na Koroškem, avgust 2023Foto: Aleš Mlačnik

 • Ameriški beloglavi orelNixon v preletu mestnega jedra

 • PamečeNovo športno-kulturno središče

 • Vpis v zlato knjigo Mestne občine Slovenj GradecOb obisku vlade na Koroškem

Search

Aktualne novice in obvestila

KIPARSKA DELA V SLOVENJ GRADCU OPREMLJENA S QR KODAMI

 • 15 september 2022
 • Število pogledov: 301
KIPARSKA DELA V SLOVENJ GRADCU OPREMLJENA S QR KODAMI

Slovenj Gradec je odslej za radovedne raziskovalce mesta in ljubitelje umetnosti še zanimivejši, saj bodo lahko ob sprehodu po njegovih cestah, ulicah, trgih in parkih zdaj ne le občudovali, ampak tudi pobliže spoznavali kiparska dela, postavljena na prostem. 

Koroška galerija likovnih umetnosti, ki v svojih razstavnih in depojskih prostorih hrani res bogato umetniško zbirko, je zdaj pripravila tudi njeno spletno predstavitev. Na spletu predstavljena dela so razdeljena glede na umetniško zvrst, ob posameznih zvrsteh pa so izpostavljeni tudi posebni sklopi del in avtorji, katerih dela so v zbirki najštevilčnejše zastopana ali pa imajo zanjo posebno vrednost. Vsak sklop je opremljen s kratkim opisom, fotografijami, predstavitvijo avtorja in s kratkimi razlagami umetniških del, ki so jih v večini pripravili kustosi Koroške galerije likovnih umetnosti.

Četudi Koroška galerija likovnih umetnosti ni neposredni skrbnik na prostem postavljenih likovnih del, v svojih evidencah hrani tudi podatke o njih. Tako lahko s pomočjo spletne zbirke in QR kod, nameščenih ob likovna dela na prostem, ki nas pripeljejo do nje, dostopamo tudi do podatkov o kiparskih delih, postavljenih v mestnem jedru Slovenj Gradca in njegovi bližnji okolici. Poleg javnih spominskih obeležij in zaokrožene zbirke kiparskih del v Parku miru na Štibuhu, so v Slovenj Gradcu na prostem na ogled tudi dela Mirsada Begića in Mirka Bratuše ter drugih priznanih umetnikov. Eno od slovenjgraških krožišč je opremljeno s skulpturo Darka Golije, drugo z delom Karla Vouka. Ob Kulturnem domu Slovenj Gradec stoji skulptura Hermanna Walente, skulptura Pina Poggija ob severni vpadnici v mesto pa je že desetletja prava slovenjgraška znamenitost. Poleg navedenih del na prostem lahko v več slovenjgraških javnih prostorih (med drugim na primer v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec) vidimo tudi dela Karla Pečka, akademskega slikarja iz Slovenj Gradca, širši javnosti znanega predvsem po prepoznavnih upodobitvah Uršlje gore. Pečkova dela s QR kodami še niso opremljena, prav tako QR koda ni nameščena ob obeležje, posvečeno Hermanu Potočniku Noordungu, postavljeno v krožišču na slovenjgraški obvoznici, saj ob njem že stoji pojasnjevalna tabla z informacijami o skulpturi in njenem avtorju Darku Goliji.

Predstavitve umetnikov in njihovih del, do katerih lahko obiskovalci Slovenj Gradca s pametnimi telefoni in tablicami dostopajo preko QR kod, so na spletni strani Koroške galerije likovnih umetnosti (https://www.glu-sg.si/zbirka/o-zbirki/) objavljene v slovenskem in angleškem jeziku. Ob podrobnostih o posameznem kiparskem delu so na spletu objavljene tudi njegove fotografije.

Prijazno povabljeni na kulturno raziskovanje Slovenj Gradca ter k ogledu spletne zbirke in razstav Koroške galerije likovnih umetnosti!

Ste opazili težavo?

Povejte nam... Potrudili se bomo da težavo oz. predlog uspešno odpravimo ali uredimo.
CAPTCHA image
Zgornjo kodo vpišite v spodnje polje
Kje nas najdete
 • Šolska ulica 5
 • 2380 Slovenj Gradec
Uradne ure
 • Ponedeljek: 8.00 - 10.00, 11.00 - 14.30
 • Sreda: 8.00 - 12.00, 13.00 - 16.30
 • Petek: 8.00 - 12.00

Pridružite se nam na dogodkih

«oktober 2023»
pon.tor.sre.čet.pet.sob.ned.
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.