Šolstvo

 


Z osnovnošolskim izobraževanjem MOSG zagotavlja splošno izobrazbo vsem prebivalstvu, ki ima na območju Mestne občine Slovenj Gradec stalno ali začasno prebivališče. Omogoča se doseganje mednarodno primerljivih standardov znanja, ki zagotavlja nadaljevanje šolanja. Osnovno šolstvo vključuje sredstva za pokritje zakonskih obveznosti, ki jih imamo kot ustanovitelj javnih zavodov na področju osnovnošolskega izobraževanja, osnovnega glasbenega izobraževanja in izobraževanja odraslih. Iz sredstev lokalne skupnosti se v skladu z normativi in standardi zagotavljajo (ZOFVI, 82. člen): sredstva za plačilo stroškov za uporabo prostora in opreme, glasbenim šolam se zagotavljajo sredstva za nadomestila stroškov delavcem, v skladu s 56. členom Zakona o osnovni šoli se zagotavljajo sredstva za prevoze učencev osnovne šole, sredstva za investicijsko vzdrževanje nepremičnin in opreme, sredstva za dodatne dejavnosti osnovne šole ter sredstva za investicije v osnovne šole, glasbene šole in organizacije za izobraževanje odraslih. 

 

Slika 1: Grafični prikaz števila učencev v šolskem letu 2018/2019 v osnovnih šolah na območju Mestne občine Slovenj Gradec (skupaj = 1.580 otrok).

 

Vir: Organizacijska poročila šol.

 

S šolskim letom 2018/2019 opažamo povečanje števila oddelkov kar na treh šolah (Prva OŠ, Druga OŠ in OŠ Šmartno). Trend povečanja števila oddelkov od leta 2011/2012 do vključno šolskega leta 2018/2019 je razviden v grafu št. 2. En oddelek manj je oblikovan na POŠ Šmiklavž, kjer sta  bila do vključno šolskega leta 2017/2018 po 2 oddelka otrok in sicer kombinacija 1 in 2 razred in oddelek kombinacije 2 in 3 razred. V šolskem letu 2018/2019 je starostni pogoj za vpis v prvi razred (letniki 2012) izpolnjevalo kar 8 otrok s tega območja, za vpis na POŠ Šmiklavž pa se ni odločil nobeden od staršev. Zaradi občutnega upada vpisa otrok na to šolo je tako v šolskem letu 2018/2019 oblikovan le še en kombiniran oddelek otrok, katerega obiskuje skupno 13 otrok.

 

Ob omenjenih zakonskih obveznostih, ki jih imamo kot ustanovitelj javnih zavodov na področju osnovnošolskega izobraževanja bomo šolam še naprej omogočali nadstandardni program sofinanciranja tekmovanj in akcij. Do vključno šolskega leta 2016/2017 smo šolam, ki še niso bile vključene v program sofinanciranja s strani ministrstva, sofinancirali tudi nadstandardni program poučevanja tujega jezika v tretjem razredu. S šolskim letom 2017/2018 je poučevanje tujega jezika v tretjem razredu v celoti pod okriljem države, zato so se sredstva, ki so bila pretekla leta namenjena za

sofinanciranje tega programa, s šolskim letom 2017/2018 že namenila za sofinanciranje prevoza učencev 3. in 6. razredov na plavalni tečaj. S planom za leto 2019 so tudi predvidena dodatna sredstva

za sofinanciranje zvezkov za učence prve triade. Učencem Mestne občine Slovenj Gradec na Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec se prizna dodatni nadstandardni program sofinanciranja udeležbe na taboru, Glasbeni šoli Slovenj Gradec pa program baleta in kitarskega orkestra. Za IKT tehnologijo so predvidena sredstva za sofinanciranje projekta Program SIO-2020 ter za nujno potrebno zaposlitev računalničarja za šole in vrtec.

 

Slika 2: Grafični prikaz števila oddelkov po osnovnih šolah na območju Mestne občine Slovenj Gradec od šolskega leta 2011/2012 do 2018/2019.

 

 

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.