SL EN DE

Knjižnica Ksaverja Meška

Knjižnica Ksaverja Meška

Pisatelj in župnik Franc Ksaver Meško se je rodil leta 1874 v Ključarovcih pri Ormožu. Kljub strogemu študiju bogoslovja je svojo bogato razgledanost po svetovni književnosti in očiten pripovedni talent že kot 22-letni semeniščnik pričel pretakati v novele, povesti, romane in dramska besedila.

Ksaver MeškoKo je služboval na Koroškem ob Klopinjskem jezeru, se je njegovo pero umaknilo neusmiljenemu žigosanju urbanega miljeja. Snovno in miselno je začel zajemati iz kmečkega in domačijskega življenja, ki ga je prevevalo značilno koroško domoljubje v času plebiscita. Kasneje je v zakotju fare na Selah, kjer je na pokopališču ob slikoviti cerkvici sv. Roka tudi pokopan, z blago prisotnostjo navdihoval prenekatero okoliško umetniško dušo. K njemu pa so po nasvet in toplo besedo hodili tudi preprosti ljudje. Dela, ki so izhajala v zbirkah Mohorjeve družbe, so bila med domačini vedno toplo sprejeta. Meškova spominska soba je urejena v Koroškem pokrajinskem muzeju, po njem pa se imenuje tudi mestna knjižnica.

Mestna knjižnica Ksaverja Meška razen običajnih nalog s posebno ljubeznijo zbira domoznansko gradivo in organizira redne predstavitve knjižnih novitet. Okrog 36.000 knjig z izposojo dobi letno dvakratno vrednost, kar pomeni, da je bralna kultura dobro razširjena. Knjižnica ima izpostavi v Mislinji in Podgorju. Del nalog prevzemajo šolske knjižnice, prilagojene potrebam šolarjev, šolska knjižnica na srednji šoli pa se usmerja v oblikovanje strokovne knjižnice ekonomsko-družboslovne smeri in postopoma ureja medioteko.

Več informacij o Mestni knjižnici Ksaverja Meška pa lahko dobite na njihovi spletni strani http://www.sg.sik.si/.


Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.