SL EN DE

Koroška galerija likovnih umetnosti

Koroška galerija likovnih umetnosti

Koroška galerija likovnih umetnosti (prej Umetnostni paviljon) se nahaja v nekdanji mestni hiši, ki je med najmogočnejšimi stavbami v mestu. Notranje dvorišče preseneča s slopastimi arkadami v pritličju in priča, da je stavba starejša od fasade in da je bila prvotno nižja.

Koroška galerija likovnih umetnostiNjena načrtna in jasno opredeljena razstavna politika upošteva pomembne avtorje različnih umetnostnih smeri in tudi tematsko poudarjene prvine mednarodnih razstav ob jubilejih Združenih narodov. Dopušča tudi afirmacijo domačih likovnih ustvarjalcev in opravlja poslanstvo tudi za umetnike ožje koroške regije. Posebna pozornost je namenjena sodobnim umetnikom, ki živijo tukaj - slikarjema Bogdanu Borčiču in Francu Berhtoldu, kiparki Naci Rojnik, že umrlemu kiparju Radetu Nikoliću in drugim. Od umetnikovih začetkov je spremljala vzpon slikarja Jožeta Tisnikarja, ki mu je izjemna originalnost in avtentična izpovednost slikarskega jezika odprla pot v svetovne galerije in likovne enciklopedije. Enkratnost njegove pojave je postala pravi zaščitni znak mesta in tukajšnje kulture v isti meri, kot so to neskončno valovite podobe Uršlje gore na pastelih akademskega slikarja Karla Pečka. Hkrati pa galerija uveljavlja tudi pomembno nalogo zbiranja, evidentiranja in znanstvenega preučevanja likovne dediščine in varovanja le-te.

Kontakt:

Koroška galerija likovnih umetnosti
Glavni trg 24, 2380 Slovenj Gradec
Telefon: 02 88 41 283, 02 88 22 131
Faks: 02 88 22 130
E-pošta: galerija@glu-sg.si
Splet: www.glu-sg.si

Deluje od leta 1955 in je središče kulturnega dogajanja v dolini. Z odmevnimi prireditvami (nekatere od njih so bile pod pokroviteljstvom OZN) posega tudi v mednarodni prostor.

  • Zbirke: Mednarodna likovna zbirka in zbirka del slovenskih likovnih umetnikov,
  • Stalna zbirka slik Bogdana Borčića,
  • Hommage Jožetu Tisnikarju,
  • Muzej socialne estetike Pina Poggija in
  • Galerija na prostem.

Ogled vsak dan od 9. do 18. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih od 10. do 13. in od 14. do 17. ure; ob ponedeljkih zaprto.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.