SL EN DE

Rojstna hiša skladatelja Huga Wolfa

Rojstna hiša skladatelja Huga Wolfa

Skladatelj Hugo Wolf se je rodil leta 1860. Družina je imela po obeh starševskih vejah slovenske prednike. Hkrati s širjenjem usnjarske obrti in vzpenjanjem po družbeni lestvici so doživljali tedaj običajen proces ponemčevanja. Vouki, kakor so se pisali do prihoda v Slovenj Gradec, so se v pretežno nemški tržni naselbini lažje uveljavili s priimkom Wolf.

Hugo WolfHugo Wolf, ki je svetovno slavo dosegel v glasbeni prestolnici tedanje Evrope - na Dunaju, je svoja otroška leta preživel v Slovenj Gradcu. Mali Hugo je veljal za čudežnega otroka, saj je virtuozno obvladal violino. Ko je zaslovel na dunajskem glasbenem nebu, so ga cenili predvsem kot neprekosljivega mojstra samospevov. Hugo je umrl mlad, bolezensko blazen. Njegova mati je v spomin na sina v župni cerkvi dala postaviti poslikano okno, ki je še danes ohranjeno. 

V rojstni hiši svetovno znanega skladatelja poznoromantičnega samospeva Huga Wolfa je, do obnove stavbe v letu 2010/2011, delovala Glasbena šola Slovenj Gradec. Danes je stavba spremenjena v spominski muzej, v okviru katerega deluje Mednarodni informacijsko dokumentacijski center Hugo Wolf. Rojstna hiša Huga Wolfa deluje pod okriljem Koroškega pokrajinskega muzeja, v njem pa ima sedež tudi Društvo Huga Wolfa Slovenj Gradec. 

Kontakt:

Rojstna hiša Huga Wolfa
Glavni trg 40, 2380 Slovenj Gradec
Telefon: 02 62 12 545, 041 496 844
Splet: http://hugowolf.si/
E-pošta: info@hugowolf.si

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.