SL EN DE

VS Pameče–Troblje

VS Pameče–Troblje

VS Pameče – Troblje

1.705 prebivalcev; 22,05 km2

*VIR: SURS, 1. januar 2024; GURS, januar 2020

Ko se iz Slovenj Gradca podamo proti Dravogradu, se na robu mesta med Gradiščem in Rahtelovim vrhom dolina zoži na slabih 200 m. (Do sem naj bi po pripovedki segalo jezero, ki je nekoč zalivalo slovenjgraško kotlino.) Takoj zatem se znova odpre in že smo v spodnji Mislinjski dolini, ki je do stika z Mežiško dolga okrog 8 km. Ravninski svet je tu ožji kot v zgornjem delu doline.

Prvi kraj, ki ga takoj po prihodu iz mesta zagledamo na desni strani, so Troblje, ki se s sosednjimi Pamečami že nekaj časa stapljajo v eno naselje. Loči ju Trobeljščica, ki priteče izpod Slemena pod Kremžarjevim vrhom.

Najstarejša omemba Trobelj sega v leto 1407, Pameč pa v 1488. Iz starejše zgodovine je zanimivo arheološko najdišče. Arheolog Walter Schmid je leta 1922 odkril umetno zravnano kopo velikosti 16 x 7 m, ki jo varujejo strma pobočja, jarek in nasip. Najdbam, ki so v graškem muzeju, še niso določili starosti; prav mogoče pa je, da je obrambni nasip iz 10. stoletja - torej iz časov madžarskih vpadov na naše ozemlje.

Obe naselji segata na pobočja in visoko na slemena zahodnega Pohorja, ki se od Kremžarjevega vrha nadaljujejo proti Dravi, Pameče pa celo presegajo razvodno sleme na apneniškem Jesenkovem vrhu. Kot lep primer srednjeveške višinske kolonizacije so med 13. in 15. stoletjem sredi gozdov nastajale kmetije, ki so se ohranile do danes. Poleg zanimive razporeditve domačij je marsikje ohranjena tudi stara kmečka arhitektura.

V Pamečah in Trobljah so tri cerkve. Cerkev sv. Jakoba iz leta 1869 stoji na mestu, kjer je prej stala manjša, morda že romanska cerkev. Cerkev sv. Marije prvič omenjajo že leta 1425, vendar zaradi temeljitih prezidav kaže baročno podobo iz 18. stoletja. Takšna je tudi oprema: Mersijevi oltarji in prižnica ter šest oltarnih podob Janeza Andreja Straussa. Precej starejši je le kip Marije iz 16. stoletja.

Najzanimivejša je gotovo cerkev sv. Ane na 756 m visokem Anskem vrhu - ne le zaradi izjemne lege, tudi zaradi arhitekture in opreme. Cerkev iz 16. stoletja je dvoladijska, zato je redek arhitekturni spomenik.

 

PREDSEDNIK:

VILI KAŠNIK; telefonska številka:                 elektronski naslov: 

ČLANI:
BLAŽ KAMNIK
SIMON SMOLAR
SIMON PEČOLER
VIKTORIJA BREZNIK
MILENA SVETINA
DARJAN MLINŠEK

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.