SL EN DE

VS Podgorje

VS Podgorje

VS Podgorje

1.002 prebivalcev; površina 18,73 km²

*VIR: SURS, 1. januar 2024; GURS, januar 2020


Podgorje je od Slovenj Gradca oddaljeno le dobre 4 km. K vasi, ki ji domačini pravijo tudi Podgorca, sodijo tudi okoliški zaselki in kmetije.

Suhodol (tudi Suhi dol) pa je približno 10 km dolga dolina ob Suhodolnici, ki sega vse od Podgorja do vznožja Uršlje gore. Naseljena je do gostilne Suhodol, od koder se po dolini pripeljemo v Razbor in pod Uršljo goro.

Vzporedno dolino, imenovano Kaštel, je leta 1995 zasula vodna ujma, zato je po nekdanji stari cesti mogoče do plešivškega mlina priti le še peš. V tem delu je Suhodolnica izredno čista, zato predstavljajo ti kraji področje vodnih virov za slovenjgraški vodovodni sistem in so temu primerno zaščiteni. Od kod ime Suhodol kljub obilici vode? Apnenčasta tla omogočajo ponikanje vode, zato je dolina nad domačijo Suhodolnik običajno suha.

Etnološke prireditve v Podgorju obujajo stare ljudske običaje.

Zaradi ugodne lege in dobrih pogojev za kmetovanje sta bila oba kraja intenzivno naseljena že v srednjem veku. Prva omemba sega v leto 1394, Sredme pa omenjajo že v listini iz leta 1368. Tudi urbar starotrške župnije iz okoli leta 1400 omenja kmetijo v Presiki, pri Ulriku (torej v Podgorju), v Suhodolu, Zgornjem Podgorju in v Sredmah. Iz urbarja lahko razberemo, da so se poleg kmetovanja ljudje ukvarjali tudi z domačo obrtjo: omenja namreč lončarja in tri mlinarje v Suhodolu.

Pravi razcvet pa sta tem krajem prinesla 18. in 19. stoletje: lesna trgovina, številne žage ob Suhodolnici (18 venecijank in 1 polnojarmenik), tovorništvo, gostilne za furmane - na vse to se je danes že skoraj pozabilo. Ostala pa je elektrarna z eno najstarejših turbin pri nas, saj je bila izdelana že pred sto leti. Do nedavnega je brez direktorja in inkasantov preskrbovala devet gospodinjstev.

Gozdovi pod Plešivško kopo predstavljajo zanimiv in bogat lovski revir. Največ je srnjadi, gamsov, muflonov; naletimo tudi na planinskega zajca, kune, divjo mačko, divjega petelina, ruševca, krokarja, divjega prašiča; občasno pa tudi damjaka ali celo medveda.

PREDSEDNIK:
GREGOR KAČIČ; telefonska številka: 041 926 761; elektronska pošta: grega.kacic@gmail.com

ČLANI:

MAG. ALEŠ HORVAT
URŠKA ŠTUMPFL – PREVORČIČ
JANEZ PODKRIŽNIK
JOŽICA PLEŠIVČNIK
POLONCA JELENKO PERŠE
SILVIJA SKRIVARNIK

 


Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.