SL EN DE

VS Sele–Vrhe

VS Sele–Vrhe

VS Sele–Vrhe

803 prebivalcev; površina 22,91 km2

*VIR: SURS, 1. januar 2024; GURS, januar 2020

Meja med idiličnima kmečkima zaselkoma sta potoka Pikernica in Selčnica.

Sele prvič omenjajo leta 1408, Vrhe leta 1391. Najdbe prazgodovinskega orodja pri Hovniku dokazujejo, da so ljudje tod živeli dosti prej, o zgodnji slovenski poselitvi pa govori dejstvo, da so bili lastniki kmetije Zavrat na Vrhah kosezi.

Na tem majhnem prostoru so nastale kar štiri cerkve: sv. Roka na Selah (582 m), sv. Miklavža pri Apačniku (435 m), sv. Urbana v Žabengracu (394 m) in sv. Neže na Vrhah (545 m).

Legenda pravi, da si je sv. Rok izbral prostor za cerkev na hribu - pri križu. Ker pa se je gospodar ustrašil, da mu bodo romarji pomendrali preveč trave, se je umaknil v kot, kjer ni bil nikomur napoti. Pa ni nikoli osamljen - "kakor daleč se sliši selski zvon, tako daleč je praznik". Sicer pa je cerkev zanimiva stavba z opremo iz 17. in 18. stoletja.

Cerkev sv. Urbana je iz 14. stoletja, a je bila kasneje prezidana. Je zanimiv spomenik v ozki dolini ob Selčnici - pa ne le zaradi svoje skromnosti, tudi zaradi nagnjenega zvonika.

Še večjo pokrajinsko zanimivost predstavlja samotna cerkev sv. Neže. Leži na manjši ravnini, skrita pod prevalom med Vrhami in Selovcem. Krasijo jo freske iz 14. stoletja in preprosta oprema iz 17. stoletja.

Najmanjša je cerkev sv. Miklavža z baročno opremo, med katero najdemo tudi kipe Janeza Jurija Mersija.

Cerkve so bile podružnice starotrške ali kotuljske župnije, v 18. stoletju pa so vaščani dosegli (s prošnjo so se obrnili na samega cesarja), da je na Selah nastala župnija. Čeprav je ta majhna fara v 19. stoletju veljala za kazensko faro lavantinske škofije, so kmetje svoje župnike sprejemali s spoštovanjem.

Dva duhovnika sta na Selah našla svoj mir in ustvarjalni navdih - Valentin Orožen in v letih od 1921 do 1964 Franc Ksaver Meško.

Kdor je kdaj slišal za Sele, ve, da so to Meškove Sele, kajti ni bil samo njihov župnik, ampak tudi prijatelj in svetovalec: sejali so takrat, ko je Meško rekel, da je čas za to …

PREDSEDNICA:

SUZANA TROST; telefonska številka: 

ČLANI:

FRANC GRILC
DR. VINKO SKITEK
DARJA DORNIK BERDNIK
JANEZ MLINŠEK
ROBERT SLEMNIK

 


Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.