VS Stari trg

1008 prebivalcev, površina 1,79 km²

*VIR: SURS, januar 2021; GURS, januar 2020

Iz Slovenj Gradca do Starega trga (419 m) je slabih 10 minut hoje. Jedro naselja je pod Gradom, kjer stoji cerkev sv. Radegunde, hiše pa so raztresene tudi po Grajski in Curavi vasi ter Žančanih in Brdinjah. V Starem trgu je še vedno veliko kmečkih gospodarstev; nekaj jih je v dolini, večina pa na prisojnih pobočjih.

Kraj je prostorsko in zgodovinsko povezan s Slovenj Gradcem. Prvotno ime naselja se je preneslo na novo nastalo mesto - Gradec (Grez), Stari trg pa je dobil današnje ime (prvič zapisano leta 1331 kot Antiquum forum).
Zgodovina Starega trga je izredno zanimiva, saj lahko sledimo življenju v tem kraju vse od prazgodovine, antike, preko srednjega veka do danes. Najdbe s Puščave (porasle planote za grajskim gričem) dokazujejo, da je bilo na griču gradišče že v mlajši železni dobi, kar je enkraten primer v štajerskem vzhodnoalpskem prostoru. Druga področja so v obdobju med starejšo železno dobo in kasnejšo keltsko poselitvijo verjetno zaradi usodne kuge ali roparskih skitskih pohodov ostala nenaseljena. Izkopavanja pred prvo svetovno vojno so odkrila temelje lesenih stavb in nekaj grobov. Arheolog Walter Schmid je ravno s pomočjo tega najdišča uspel razjasniti razvoj prazgodovinskih bivališč.

PREDSEDNIK:
BORIS PLEŠEJ

ČLANI:
ANTON JERLAH
IRENA PLEVNIK
JANEZ LENART
MARJETKA METKA DREN
MATEJA APAČNIK
TINA MATAVŽ

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.