SL EN DE

VS Turiška vas

VS Turiška vas

VS Turiška vas


1.413 prebivalcev, površina 13,65 km² 

*VIR: SURS, 1. januar 2024; GURS, januar 2020


Le dobre 3 kilometre od odcepa za Dovže leži 200 m od glavne ceste Turiška vas (473 m). Ime sicer spominja na Turke, ki so tod večkrat pustošili, toda izvor besede ni povezan z njimi, saj se kraj prvič omenja že leta 1318 kot Tuerk. Turiška vas je edina v Mislinjski dolini, ki v svojem jedru nima cerkve.

Nad dolino se med pohorskima potokoma Tunglavom in Dovnikovim grabnom razprostira zanimiv svet - Brda. Mislinja je na starejše, pretežno ilovnate odkladnine nanosila prod in ustvarila teraso, ki so jo razrezali manjši potoki ter tako ustvarili gričevnat relief. Od tod tudi ime Brda. V primerjavi z drugimi zaselki na pobočjih Pohorja nad Mislinjsko dolino je tu svet položnejši, zato so kmetije bliže skupaj.

Marovškov (Časov) kozolec v Turiški vasi je edinstven v slovenskem in tudi širšem evropskem prostoru, saj predstavlja pravo arhitekturno mojstrovino. Dvojni križni toplar v tlorisu tvori obliko grškega križa. Vse na njem je leseno. Nekateri strokovnjaki menijo, da so na svetu le še trije taki kozolci.

Na staro poselitev teh krajev kažeta poleg starih omemb tudi obe cerkvi na Brdah. Podružna cerkev sv. Magdalene je nastala že v 13. stoletju - v obdobju pozne romanike in zgodnje gotike, cerkev sv. Andreja pa je poznogotska. Obe sta arhitekturno zelo zanimivi, imata pa tudi enkratno lego.

Veliko vznemirjenja so v življenje ljudi teh krajev prinesli Turki - še posebej po letu 1469, ko se je začelo obdobje najhujših vpadov na slovensko ozemlje. Na hitrih pohodih skozi Mislinjsko dolino (na Koroško ali z nje) niso utegnili osvajati gradov in mest, zato pa so se toliko huje znesli nad ljudmi v nezavarovanih vaseh in zaselkih. Obramba je bila sprva omejena le na opozarjanje s kresovi, potem pa so kmetje za varnost poskrbeli tako, da so zgradili zasilna pribežališča - utrjene tabore. Eden takšnih je nastal tudi v bližini Turnerjeve domačije, vendar so ga Turki leta 1473 zavzeli in razdejali. Težki časi se zrcalijo v številnih legendah in zgodbicah.

V obeh krajih je vse do danes ostalo precej izdelkov stare kmečke arhitekturne umetnosti. V krajih, obdanih z gozdovi, so ljudje kot gradbeni material uporabljali predvsem les. Pri tem se niso zadovoljili z enostavno gradnjo, ampak so les obdelali in oblikovali s pravim umetniškim čutom. Vrhunec takega oblikovanja predstavljajo kozolci, ki so služili za sušenje in shranjevanje sena ter drugih pridelkov. Najznačilnejši kozolci v Mislinjski dolini so dvojni kozolci ali toplarji, saj jih je samo od Dovž do Šmartna (dobrih 6 km) danes ohranjenih še okoli 30.

Čeprav so številne nove hiše spremenile podobo Turiške vasi in Brd, sta oba kraja po izgledu še vedno  agrarna - na Brdah je 46 kmetij (več kot 60 % vseh gospodinjstev), v Turiški vasi pa 26 (55  %).

V Mislinjski dolini se vse bolj uveljavlja konjereja in z njo jahalni šport.

PREDSEDNICA:

KSENIJA URŠEJ; telefonska številka: 031 613 325; elektronski naslov: ksenija.ursej@gmail.com


ČLANI:

IVO LAMPRET
NEVENKA ČERNIČ KOVAČ
PRIMOŽ BOROVNIK
FRANJO POGOREVC
HELENA NIKOLIĆ KONEČNIK
MARIJA ZORMAN 


Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta
SG logo

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.